12 dec 2014 06:01

23 jan 2015 15:17

Julklappstsunamin rullar in

Då var det dags igen för julklappsruschen, nu skall vi återigen slå försäljningsrekord! Bettlare och månglare lever högt på vår köphysteri. Det finns väl en viss ironi i att julfirandet egentligen skall fira Jesus födelse och att det var Jesus som körde ut bettlarna och månglarna ur templet.

Nu känns det som om julfirandet har lagts i handlarnas händer och vår naiva inställning om att lyckan finns i årets julklapp. Det verkar som om när juletiden kommer, försvinner allt miljötänk, vi glömmer att jordens resurser av grundämnen, som de flesta julklappar på ett eller annat sätt är tillverkade av, är ändliga. De flesta politiker vill att vi skall hålla igång köpkraften (utan möjligtvis MP) så att julen, jag menade hjulen, inte stannar. Jag upplever att politiken kanske bör ha en alternativ inriktning.

Vi köper mer och mer av många onödiga saker; senaste mobiltelefonen, senaste snittet på kläder, nya strömlinjeformade prylar, som vi tror att vi blir lyckligare av. Efter julklappsutdelningen pustar många ut och konstaterar att nu måste vi ge oss iväg och börja byta de julklappar vi inte gillar eller fått dubbelt av och så rullar det vidare...

Jag är fullt medveten om att även i vårt vällevnadssamhälle finns det människor som inte har råd med jul, julmat och julklappar. Jag skulle vilja att vi som har råd plockar bort en liten del av vårt överdåd i julklappsköpande och skänker en del till dessa människor.

Jag skulle också önska att vi medborgare och våra valda politiker så småningom i framtiden försöker tänka i lite andra banor än enbart i materialistiska och ekonomiska. Jag anser att vi måste plocka in andra faktorer i våra liv, som ger oss bättre livskvalitet. Som min gamla mor ofta sa när hon såg alla stressade människor omkring sig: ”Varför har människor så bråttom till graven.” Juletiden har blivit en spegel på det liv vi lever idag; handla mer, jobba mer, springa fortare, vara uppkopplade. Stopp, stanna upp! fundera lite på; var är vi på väg, finns det alternativa sätt att leva?

Ta hand om varandra och tänk på att julen kan vara något mer än Kalle Anka och julklappsutdelning på julafton.

HEL

Nu känns det som om julfirandet har lagts i handlarnas händer och vår naiva inställning om att lyckan finns i årets julklapp. Det verkar som om när juletiden kommer, försvinner allt miljötänk, vi glömmer att jordens resurser av grundämnen, som de flesta julklappar på ett eller annat sätt är tillverkade av, är ändliga. De flesta politiker vill att vi skall hålla igång köpkraften (utan möjligtvis MP) så att julen, jag menade hjulen, inte stannar. Jag upplever att politiken kanske bör ha en alternativ inriktning.

Vi köper mer och mer av många onödiga saker; senaste mobiltelefonen, senaste snittet på kläder, nya strömlinjeformade prylar, som vi tror att vi blir lyckligare av. Efter julklappsutdelningen pustar många ut och konstaterar att nu måste vi ge oss iväg och börja byta de julklappar vi inte gillar eller fått dubbelt av och så rullar det vidare...

Jag är fullt medveten om att även i vårt vällevnadssamhälle finns det människor som inte har råd med jul, julmat och julklappar. Jag skulle vilja att vi som har råd plockar bort en liten del av vårt överdåd i julklappsköpande och skänker en del till dessa människor.

Jag skulle också önska att vi medborgare och våra valda politiker så småningom i framtiden försöker tänka i lite andra banor än enbart i materialistiska och ekonomiska. Jag anser att vi måste plocka in andra faktorer i våra liv, som ger oss bättre livskvalitet. Som min gamla mor ofta sa när hon såg alla stressade människor omkring sig: ”Varför har människor så bråttom till graven.” Juletiden har blivit en spegel på det liv vi lever idag; handla mer, jobba mer, springa fortare, vara uppkopplade. Stopp, stanna upp! fundera lite på; var är vi på väg, finns det alternativa sätt att leva?

Ta hand om varandra och tänk på att julen kan vara något mer än Kalle Anka och julklappsutdelning på julafton.

HEL

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.