13 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:17

Kålrotslådan kan samsas med julskinkan

Svar till: Köp ingen julskinka alls, införd i SLA 9/12.

Hej Dan och Jonatan! Ni vill nyansera min bild av grisuppfödning som enligt er är för positiv, men jag lever med och av min grisuppfödning och har ingen som helst anledning att vare sig försköna eller förvanska min verklighet. Nog om detta.

Med full respekt för er åsikt att det är bättre att äta mat från växtriket, kan vi inte bortse från att det stora flertalet gärna vill ha en julskinka på julbordet och i övrigt också äta kött under resten av året. Det är min fasta övertygelse att det då är klokt att köpa svenskt kött, just med hänsyn till de punkter jag framfört i min artikel. Våra djur har det bra, är friska och sköts omsorgsfullt. Det är inget jag behöver gå i polemik med någon över. Svensk djuruppfödning är en av världens mest övervakade och kontrollerade och vi lyder under en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Dessutom, tro det eller ej, tycker vi om våra djur och vill att de ska ha det bra medan de lever och bedövas före slakt när det är dags för det.

Med hänsyn till de höga kraven som ställs på svensk köttproduktion tycker jag alltså att det är fullkomligt logiskt att vi också ställer de kraven när vi handlar kött, vare sig det är till julskinka eller till offentlig mat i skolor, sjukhus och äldreboenden.

Fyll gärna julbordet med godsaker från växtriket. Det är både gott och hälsosamt, men även här förespråkar jag att vi ska handla svenskt. I Sverige har vi friskt vatten, gott om mark och ett klimat som ger oss hög kvalitet både på frukt och grönt samt en sträng lagstiftning kring bruk av bekämpningsmedel. Dessutom skapar all matproduktion jobb i Sverige.

I sann julefrid hoppas jag att kålrotslådan kan samsas med julskinkan och prinskorvarna och att det på dessertbordet tronar svenska äpplen fulla av smak från våra långa, ljusa sommarnätter.

God jul!

Monica Didriksson

grisbonde och vice ordförande LRF Västra Götaland

Hej Dan och Jonatan! Ni vill nyansera min bild av grisuppfödning som enligt er är för positiv, men jag lever med och av min grisuppfödning och har ingen som helst anledning att vare sig försköna eller förvanska min verklighet. Nog om detta.

Med full respekt för er åsikt att det är bättre att äta mat från växtriket, kan vi inte bortse från att det stora flertalet gärna vill ha en julskinka på julbordet och i övrigt också äta kött under resten av året. Det är min fasta övertygelse att det då är klokt att köpa svenskt kött, just med hänsyn till de punkter jag framfört i min artikel. Våra djur har det bra, är friska och sköts omsorgsfullt. Det är inget jag behöver gå i polemik med någon över. Svensk djuruppfödning är en av världens mest övervakade och kontrollerade och vi lyder under en av världens strängaste djurskyddslagstiftningar. Dessutom, tro det eller ej, tycker vi om våra djur och vill att de ska ha det bra medan de lever och bedövas före slakt när det är dags för det.

Med hänsyn till de höga kraven som ställs på svensk köttproduktion tycker jag alltså att det är fullkomligt logiskt att vi också ställer de kraven när vi handlar kött, vare sig det är till julskinka eller till offentlig mat i skolor, sjukhus och äldreboenden.

Fyll gärna julbordet med godsaker från växtriket. Det är både gott och hälsosamt, men även här förespråkar jag att vi ska handla svenskt. I Sverige har vi friskt vatten, gott om mark och ett klimat som ger oss hög kvalitet både på frukt och grönt samt en sträng lagstiftning kring bruk av bekämpningsmedel. Dessutom skapar all matproduktion jobb i Sverige.

I sann julefrid hoppas jag att kålrotslådan kan samsas med julskinkan och prinskorvarna och att det på dessertbordet tronar svenska äpplen fulla av smak från våra långa, ljusa sommarnätter.

God jul!

Monica Didriksson

grisbonde och vice ordförande LRF Västra Götaland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.