16 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:17

Grattis ROT – mångårig framgång

DEBATT

ROT-avdraget firar i dagarna 6 år. Avdraget har sammantaget varit mycket framgångsrikt. Svarta jobb har blivit vita, och det har varit ett viktigt inslag för att få bort kriminalitet och svartarbete i byggsektorn.

Avdraget har dessutom gett 15 000 – 25 000 nya vita jobb, enligt Företagarnas beräkningar. Vi har antagit att hälften av ROT-avdraget gått till arbeten som annars gjorts svart eller inte alls. För Västra Götalands län beräknas antalet ROT-jobb 2014 till cirka 3 463 stycken, en ökning med 7 procent gentemot föregående år.

I Västra Götalands län har 175 957 personer använt ROT-avdraget och 11 269 företag jobbat mot ROT-sektorn. Det har skapat förutsättningar för nya företag, som kan expandera på marknader även utanför ROT-sektorn.

Antal användare och antalet företag som jobbar mot ROT-marknaden ökar fortfarande. Avdraget skapar jobb och marknader som annars hade varit svarta. Men ännu viktigare är att det kraftigt har bidragit till ändrade attityder, minskad acceptans för svartjobb och skattekriminalitet. En gemensam rapport av Byggbranschen i Samverkan och Företagarna visar att bara några få procent av kunderna frågar om att få arbete utfört utan kvitto. Innan ROT-avdraget var motsvarande siffra 45 procent.

Framtiden borde se enbart ljus ut, men det finns några orosmoln. Det kommer att tas steg mot ökade uppgiftskrav för ROT-företagen. Fusk bör elimineras så långt det är möjligt, även om det inte är vanligare inom ROT än inom andra områden. Men gör det enkelt och relevant – öka inte den administrativa bördan.

Tack vare avdraget har vi fått snabbt växande marknader och sundare konkurrens. Allt detta utan kostnad för staten eftersom de nya vita jobben genererar skatteintäkter. De som tidigare jobbat svart får dessutom bättre arbetsvillkor och en större social trygghet, genom tillgång till socialförsäkringar och pensionssystem.

Så: Grattis till ROT! Till riksdagen vill vi säga: Utveckla och förbättra, ROT är redo för fler tjänster – men krångla inte till det.

Rebecca Källström

vice chefekonom Företagarna

Maria Derner

regionchef Företagarna Västra Götaland

Charlotta Rolandson

Företagarna Västra Götaland

Avdraget har dessutom gett 15 000 – 25 000 nya vita jobb, enligt Företagarnas beräkningar. Vi har antagit att hälften av ROT-avdraget gått till arbeten som annars gjorts svart eller inte alls. För Västra Götalands län beräknas antalet ROT-jobb 2014 till cirka 3 463 stycken, en ökning med 7 procent gentemot föregående år.

I Västra Götalands län har 175 957 personer använt ROT-avdraget och 11 269 företag jobbat mot ROT-sektorn. Det har skapat förutsättningar för nya företag, som kan expandera på marknader även utanför ROT-sektorn.

Antal användare och antalet företag som jobbar mot ROT-marknaden ökar fortfarande. Avdraget skapar jobb och marknader som annars hade varit svarta. Men ännu viktigare är att det kraftigt har bidragit till ändrade attityder, minskad acceptans för svartjobb och skattekriminalitet. En gemensam rapport av Byggbranschen i Samverkan och Företagarna visar att bara några få procent av kunderna frågar om att få arbete utfört utan kvitto. Innan ROT-avdraget var motsvarande siffra 45 procent.

Framtiden borde se enbart ljus ut, men det finns några orosmoln. Det kommer att tas steg mot ökade uppgiftskrav för ROT-företagen. Fusk bör elimineras så långt det är möjligt, även om det inte är vanligare inom ROT än inom andra områden. Men gör det enkelt och relevant – öka inte den administrativa bördan.

Tack vare avdraget har vi fått snabbt växande marknader och sundare konkurrens. Allt detta utan kostnad för staten eftersom de nya vita jobben genererar skatteintäkter. De som tidigare jobbat svart får dessutom bättre arbetsvillkor och en större social trygghet, genom tillgång till socialförsäkringar och pensionssystem.

Så: Grattis till ROT! Till riksdagen vill vi säga: Utveckla och förbättra, ROT är redo för fler tjänster – men krångla inte till det.

Rebecca Källström

vice chefekonom Företagarna

Maria Derner

regionchef Företagarna Västra Götaland

Charlotta Rolandson

Företagarna Västra Götaland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.