16 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:17

Vad är det som pågår inom psykiatrin?

Elchocker. Är folk alltför kuvade för att höja sin röst om vad om pågår på psykiatrin i Skaraborgs sjukhus i Falköping? Eller är de helt enkelt bara oinformerade? Jag ifrågasätter om det i vissa fall är något värre som sker där än att i handling visa ädla känslor och humanitet för de medmänniskor som är i verklig nöd.

Min nära väns pojkvän fick elchocker på denna plats och fick stora doser medicin efteråt. Han blev inte hjälpt och har nu istället fått nya svåra problem; han mår nu tydligt sämre än han någonsin mått, både fysiskt och psykiskt. De allra närmaste är i ett slags chocktillstånd eller apati och gör inte vad de borde göra; anmäla till IVO (den statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg) och Patientnämnden hos regionen.

Elchock innebär att framkalla ett så kallat grand mal-anfall, ett svårt epileptiskt anfall. Sådana anfall är något som andra läkare, t ex neurologer och allmänläkare, anser som i högsta grad oönskade och verkar för att så långt som möjligt undvika att de sker eftersom de påstås kunna skada hjärnan. I fallet psykiatriker framkallar de dem helt medvetet genom att ge elchocker.

Här följer ord från en av de drabbade: ”Efteråt kände jag mig som om jag hade blivit misshandlad... jag var verkligen handlingsförlamad till kropp och sinne, som en hög krossade ben” och ”Människor som jag kände kunde komma fram till mig på gatan och säga till mig hur de kände mig och jag hade inget minne av dem alls... mycket skrämmande”.

Är det inte märkligt att det som pågår inom psykiatrins väggar i Falköping sker utan något nämnvärt ifrågasättande? Var finns medmänniskorna och var finns medias granskning? Varför skall en av samhällets svagaste grupper förnekas att få sin röst hörd?

EffBe

Min nära väns pojkvän fick elchocker på denna plats och fick stora doser medicin efteråt. Han blev inte hjälpt och har nu istället fått nya svåra problem; han mår nu tydligt sämre än han någonsin mått, både fysiskt och psykiskt. De allra närmaste är i ett slags chocktillstånd eller apati och gör inte vad de borde göra; anmäla till IVO (den statliga myndigheten Inspektionen för vård och omsorg) och Patientnämnden hos regionen.

Elchock innebär att framkalla ett så kallat grand mal-anfall, ett svårt epileptiskt anfall. Sådana anfall är något som andra läkare, t ex neurologer och allmänläkare, anser som i högsta grad oönskade och verkar för att så långt som möjligt undvika att de sker eftersom de påstås kunna skada hjärnan. I fallet psykiatriker framkallar de dem helt medvetet genom att ge elchocker.

Här följer ord från en av de drabbade: ”Efteråt kände jag mig som om jag hade blivit misshandlad... jag var verkligen handlingsförlamad till kropp och sinne, som en hög krossade ben” och ”Människor som jag kände kunde komma fram till mig på gatan och säga till mig hur de kände mig och jag hade inget minne av dem alls... mycket skrämmande”.

Är det inte märkligt att det som pågår inom psykiatrins väggar i Falköping sker utan något nämnvärt ifrågasättande? Var finns medmänniskorna och var finns medias granskning? Varför skall en av samhällets svagaste grupper förnekas att få sin röst hörd?

EffBe

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.