17 dec 2014 05:00

23 jan 2015 15:55

Tävling i nonsens inför valet

Kan vi få något att välja på den här gången? Förra valrörelsen var intetsägande och efter helgens prestationer från statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Anna Kinberg Batra blev inget tydligare. Tvärtom tävlade de i att ge mest meningslösa intervjuer. Båda vann.

Anna Kinberg Batra lyckades med konststycket att inte få någonting alls sagt under sina 15 minuter i strålkastarljuset (Andy Warhol ler i sin himmel) i SVT:s ”Agenda”. Okej då, hon förklarade att Moderaterna är en del av Alliansen. Fast det tror jag att de flesta visste, liksom att Sverige är en del av Europa.

Hon kan visserligen ursäkta sig med att hon inte ens blivit moderatledare än, men det var ändå en hemskt blek insats. Den enda trösten för moderata väljare måste varit att Stefan Löfven var lika intetsägande efter sitt krismöte med regeringen på Harpsund.

För bara några månader sedan hade Socialdemokraterna det mycket lättare. De slapp regera och kunde bara peka på brister i. Någonting har gått sönder i Sverige, konstaterade de.

Mer specifik behövde man inte vara för att halvvinna ett val. Och det är klart, många saker har gått sönder i Sverige under Alliansens åtta år. (En handkontroll till mitt Playstation 3 till exempel. Fast jag skyller nog det mer på det sadistiskt svåra spelet ”Dark souls” och mitt humör än på Fredrik Reinfeldt.)

Nu sällar sig LO till kören som kritiserar Löfven. Extravalet är farligt för ekonomin, menar Karl-Petter Thorwaldsson. Och i sak har han rätt. Förutom den halva miljard som valet kostar så riskerar osäkerheten att slå mot Sverige som helhet.

Såhär några veckor efter den största chocken lagt sig framstår regeringen Löfvens beteende som allt mer oförståeligt. I samma stund som statsministern anklagar alla utom sig själv för att vara ansvarslösa så smäller han till med ett extraval. Ingen regeringsombildning via talmannen, hellre då bränna av den stora kanonen på en gång. Det var tydligen ansvarsfullt.

Med samma envishet fortsätter han att kalla Alliansledarna för ”exempellöst oansvariga”, men vill ändå regera med stöd av Centern och Folkpartiet. Tror jag. Vid det här laget är det faktiskt omöjligt att förstå vad Löfven pratar om. Inte ens Mona Sahlin fattar om han vill gå till vals med Miljöpartiet eller inte – och då var det ändå hon som släppte in den gröna delen av den rödgröna röran (copyright Carl Bildt 1994).

Jag har hela tiden sagt att vi inte ändrar politisk riktning var det tydligaste Löfven hade att säga på söndagens presskonferens. Resten bestod av att redovisa en två månader gammal budget som redan röstats ned i riksdagen. Samtidigt har han kritiserats av många tungviktare i sitt eget läger, till och med Göran Persson har rått sin arvinge att dumpa Miljöpartiet.

Kanske är det socialdemokratin som gått sönder mest av allt?

Anna Kinberg Batra lyckades med konststycket att inte få någonting alls sagt under sina 15 minuter i strålkastarljuset (Andy Warhol ler i sin himmel) i SVT:s ”Agenda”. Okej då, hon förklarade att Moderaterna är en del av Alliansen. Fast det tror jag att de flesta visste, liksom att Sverige är en del av Europa.

Hon kan visserligen ursäkta sig med att hon inte ens blivit moderatledare än, men det var ändå en hemskt blek insats. Den enda trösten för moderata väljare måste varit att Stefan Löfven var lika intetsägande efter sitt krismöte med regeringen på Harpsund.

För bara några månader sedan hade Socialdemokraterna det mycket lättare. De slapp regera och kunde bara peka på brister i. Någonting har gått sönder i Sverige, konstaterade de.

Mer specifik behövde man inte vara för att halvvinna ett val. Och det är klart, många saker har gått sönder i Sverige under Alliansens åtta år. (En handkontroll till mitt Playstation 3 till exempel. Fast jag skyller nog det mer på det sadistiskt svåra spelet ”Dark souls” och mitt humör än på Fredrik Reinfeldt.)

Nu sällar sig LO till kören som kritiserar Löfven. Extravalet är farligt för ekonomin, menar Karl-Petter Thorwaldsson. Och i sak har han rätt. Förutom den halva miljard som valet kostar så riskerar osäkerheten att slå mot Sverige som helhet.

Såhär några veckor efter den största chocken lagt sig framstår regeringen Löfvens beteende som allt mer oförståeligt. I samma stund som statsministern anklagar alla utom sig själv för att vara ansvarslösa så smäller han till med ett extraval. Ingen regeringsombildning via talmannen, hellre då bränna av den stora kanonen på en gång. Det var tydligen ansvarsfullt.

Med samma envishet fortsätter han att kalla Alliansledarna för ”exempellöst oansvariga”, men vill ändå regera med stöd av Centern och Folkpartiet. Tror jag. Vid det här laget är det faktiskt omöjligt att förstå vad Löfven pratar om. Inte ens Mona Sahlin fattar om han vill gå till vals med Miljöpartiet eller inte – och då var det ändå hon som släppte in den gröna delen av den rödgröna röran (copyright Carl Bildt 1994).

Jag har hela tiden sagt att vi inte ändrar politisk riktning var det tydligaste Löfven hade att säga på söndagens presskonferens. Resten bestod av att redovisa en två månader gammal budget som redan röstats ned i riksdagen. Samtidigt har han kritiserats av många tungviktare i sitt eget läger, till och med Göran Persson har rått sin arvinge att dumpa Miljöpartiet.

Kanske är det socialdemokratin som gått sönder mest av allt?

  • Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.