19 dec 2014 05:00

23 jan 2015 15:55

Dagens fångst i ankdammen

Det må vara lugnet före stormen inför nästa spännande omgång av Monopolpartiet om makten i Sverige, men lite små fångster går fortfarande att dra upp ur den politiska ankdammen.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson, mannen bakom den tydliga och framgångsrika (nåja och nåja) valkampanjen ”Alla behövs" avgår. En kollektiv lättnadens suck hörs från den blå sidan. Inte nog med att han presenterade en topp tre-kandidat till mest meningslösa politiska floskler någonsin (tillsammans med Alla ska med och Ett bättre Sverige för alla), han har nu motbevisat sin egen tes. Exempelvis behövs inte Kent Persson som partisekreterare för Moderaterna.

Regler är till för att följas och det är sällan jag hyllar miljöpartister eller vänsterpartister. Men onsdagens riksdag, med nationalitetsexperten Björn Söder som talman, blev hysteriskt rolig tack vare dessa partier. I tur och ordning tilltalades Söder av representanter för MP och V på nordsamiska, hälsades med ”Shalom, herr talman” och fick höra sin fina titel på romani två gånger. Samtliga utan att komma på en bättre motreplik än att barskt muttra ”Herr talman!” som en utmattad furir Revär från en ”91:an”-film.

Pikarna var visserligen mot reglerna men vi lägger dem på kontot för civil olydnad eftersom replikerna var både pricksäkra, harmlösa och framför allt roliga. ”Does humour belong in music?” frågade sig Frank Zappa retoriskt. Japp. Och i riksdagen när den är så fyndig. Effektivare än tusen upprörda debattartiklar.

Året (och regeringen) är nästan slut, men kulturminister Alice Bah Kunke lyckas hinna med ännu en klassiker. I Expressens program ”60 minuter” ska hon förklara sina tidigare förvirrade uttalanden och intetsägande debattartiklar och lyckas imponerande nog göra det ännu värre för sig själv.

Kulturen ska stå högt i kurs, tycker hon, kulturarbetare också. Tillsammans med blöjor ska man från BB få med sig några bra böcker hem. Okej, så långt går det att hänga med, även om allt utom boktips från BB är rena klyschor och att det för mig var obekant att litteraturvetenskap var ett krav för att bli barnmorska. Men sedan smäller hon till med att ”i ett samhälle där kulturen får det genomslaget skapas också förutsättningar för en mer ekologisk värld”.

Jaha. Hur då? Har de sakerna något samband över huvud taget? Eller kan man bara efterlikna vilken kulturhistorisk person som helst så blir miljön bättre? Till exempel Nobelpristagaren Ernest Hemingway, vars största intressen var skjutvapen och spritbuteljer. (Tyvärr även samtidigt, vilket slutade tragiskt.)

Och i veckan har Årets Skövdebo utsetts. Men vem det blev håller jag och juryn för oss själva tills på nyårsafton då det blir en väldigt intressant intervju och presentation av en mycket värdig vinnare.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson, mannen bakom den tydliga och framgångsrika (nåja och nåja) valkampanjen ”Alla behövs" avgår. En kollektiv lättnadens suck hörs från den blå sidan. Inte nog med att han presenterade en topp tre-kandidat till mest meningslösa politiska floskler någonsin (tillsammans med Alla ska med och Ett bättre Sverige för alla), han har nu motbevisat sin egen tes. Exempelvis behövs inte Kent Persson som partisekreterare för Moderaterna.

Regler är till för att följas och det är sällan jag hyllar miljöpartister eller vänsterpartister. Men onsdagens riksdag, med nationalitetsexperten Björn Söder som talman, blev hysteriskt rolig tack vare dessa partier. I tur och ordning tilltalades Söder av representanter för MP och V på nordsamiska, hälsades med ”Shalom, herr talman” och fick höra sin fina titel på romani två gånger. Samtliga utan att komma på en bättre motreplik än att barskt muttra ”Herr talman!” som en utmattad furir Revär från en ”91:an”-film.

Pikarna var visserligen mot reglerna men vi lägger dem på kontot för civil olydnad eftersom replikerna var både pricksäkra, harmlösa och framför allt roliga. ”Does humour belong in music?” frågade sig Frank Zappa retoriskt. Japp. Och i riksdagen när den är så fyndig. Effektivare än tusen upprörda debattartiklar.

Året (och regeringen) är nästan slut, men kulturminister Alice Bah Kunke lyckas hinna med ännu en klassiker. I Expressens program ”60 minuter” ska hon förklara sina tidigare förvirrade uttalanden och intetsägande debattartiklar och lyckas imponerande nog göra det ännu värre för sig själv.

Kulturen ska stå högt i kurs, tycker hon, kulturarbetare också. Tillsammans med blöjor ska man från BB få med sig några bra böcker hem. Okej, så långt går det att hänga med, även om allt utom boktips från BB är rena klyschor och att det för mig var obekant att litteraturvetenskap var ett krav för att bli barnmorska. Men sedan smäller hon till med att ”i ett samhälle där kulturen får det genomslaget skapas också förutsättningar för en mer ekologisk värld”.

Jaha. Hur då? Har de sakerna något samband över huvud taget? Eller kan man bara efterlikna vilken kulturhistorisk person som helst så blir miljön bättre? Till exempel Nobelpristagaren Ernest Hemingway, vars största intressen var skjutvapen och spritbuteljer. (Tyvärr även samtidigt, vilket slutade tragiskt.)

Och i veckan har Årets Skövdebo utsetts. Men vem det blev håller jag och juryn för oss själva tills på nyårsafton då det blir en väldigt intressant intervju och presentation av en mycket värdig vinnare.

  • Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.