23 dec 2014 12:00

23 jan 2015 15:17

Köttindustrin slår sig själv för bröstet

REPLIK.

I SLA 13/12 svarade Monica Didriksson undvikande på vårt debattinlägg ”Köp ingen julskinka alls”. Istället för att möta de specifika sakfrågorna vi lyfte så konstaterar hon bara att ”våra djur har det bra, är friska och sköts omsorgsfullt”.

Monica skriver att svenska djur har det bra men det är självklart att ett helt liv instängt på ett par kvadratmeter betonggolv inte på långa vägar kan räcka för att tillfredsställa ett så socialt, intelligent och nyfiket djur som grisen. Faktum är att grisen har mycket gemensamt med ”människans bästa vän” hunden – som de flesta av oss aldrig skulle drömma om att behandla på det här sättet.

Monica skriver att svenska djur är friska men då skulle inte svansbitning, hälta, magsår, ledproblem och luftvägssjukdomar vara vanligt förekommande bland svenska grisar. Problem som orsakar grisarna ett oerhört lidande.

Monica skriver att svenska djur sköts omsorgsfullt men då hade inte Djurrättsalliansen kunnat dokumentera massiva missförhållanden på svenska grisgårdar vid flera tillfällen, senast i december 2013. Filmerna visar bl.a. grisar med avbitna öron och svansar, grisar som vadar i avföring och grisar som tuggar på döda griskroppar som lämnats kvar i boxarna. När SVT visade filmerna för branschorganisationen Sveriges Grisföretagares ordförande Ingemar Olsson så svarade han att han ”har förståelse för att flera bilder kan se obehagliga ut för någon som inte har sett grisproduktion”. Ett uttalande som tyvärr säger rätt mycket om grisarnas verklighet.

Vi får inte glömma att det är en lika vanlig som viktig strategi för den inhemska köttindustrin att slå sig själv för bröstet, hylla den svenska ”djuromsorgen” och samtidigt peka finger åt andra länder. Med den här typen av köttnationalism hoppas de att deras kunder ska fortsätta köpa och konsumera kött med gott samvete.

De enda som på allvar kan förändra grisarnas situation är vi konsumenter. När vi köper griskött (oavsett ursprungsland) så stödjer vi en köttindustri som systematiskt utnyttjar och plågar djur.

Det finns massor av goda rätter på det klassiska julbordet som antingen är eller går att göra helvegetariska. Kålrotslåda i all ära men för den som saknar smaken av just julskinka finns numera flera andra välsmakande alternativ. För varje år blir vegoköttet allt mer likt vanligt kött i form, smak och konsistens men utan allt lidande. Testa gärna!

Välj veganskt om du vill att ditt julbord ska vittna om en riktigt god jul – och julefrid inte bara för människor med makt utan även för våra medvarelser djuren.

Dan Eklund

Jonatan Alvarsson

medlemmar i Djurens Rätt Skaraborg

I SLA 13/12 svarade Monica Didriksson undvikande på vårt debattinlägg ”Köp ingen julskinka alls”. Istället för att möta de specifika sakfrågorna vi lyfte så konstaterar hon bara att ”våra djur har det bra, är friska och sköts omsorgsfullt”.

Monica skriver att svenska djur har det bra men det är självklart att ett helt liv instängt på ett par kvadratmeter betonggolv inte på långa vägar kan räcka för att tillfredsställa ett så socialt, intelligent och nyfiket djur som grisen. Faktum är att grisen har mycket gemensamt med ”människans bästa vän” hunden – som de flesta av oss aldrig skulle drömma om att behandla på det här sättet.

Monica skriver att svenska djur är friska men då skulle inte svansbitning, hälta, magsår, ledproblem och luftvägssjukdomar vara vanligt förekommande bland svenska grisar. Problem som orsakar grisarna ett oerhört lidande.

Monica skriver att svenska djur sköts omsorgsfullt men då hade inte Djurrättsalliansen kunnat dokumentera massiva missförhållanden på svenska grisgårdar vid flera tillfällen, senast i december 2013. Filmerna visar bl.a. grisar med avbitna öron och svansar, grisar som vadar i avföring och grisar som tuggar på döda griskroppar som lämnats kvar i boxarna. När SVT visade filmerna för branschorganisationen Sveriges Grisföretagares ordförande Ingemar Olsson så svarade han att han ”har förståelse för att flera bilder kan se obehagliga ut för någon som inte har sett grisproduktion”. Ett uttalande som tyvärr säger rätt mycket om grisarnas verklighet.

Vi får inte glömma att det är en lika vanlig som viktig strategi för den inhemska köttindustrin att slå sig själv för bröstet, hylla den svenska ”djuromsorgen” och samtidigt peka finger åt andra länder. Med den här typen av köttnationalism hoppas de att deras kunder ska fortsätta köpa och konsumera kött med gott samvete.

De enda som på allvar kan förändra grisarnas situation är vi konsumenter. När vi köper griskött (oavsett ursprungsland) så stödjer vi en köttindustri som systematiskt utnyttjar och plågar djur.

Det finns massor av goda rätter på det klassiska julbordet som antingen är eller går att göra helvegetariska. Kålrotslåda i all ära men för den som saknar smaken av just julskinka finns numera flera andra välsmakande alternativ. För varje år blir vegoköttet allt mer likt vanligt kött i form, smak och konsistens men utan allt lidande. Testa gärna!

Välj veganskt om du vill att ditt julbord ska vittna om en riktigt god jul – och julefrid inte bara för människor med makt utan även för våra medvarelser djuren.

Dan Eklund

Jonatan Alvarsson

medlemmar i Djurens Rätt Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.