31 dec 2014 06:00

23 jan 2015 15:18

Många kilo lättare

HÄLSA.

Kämpat. 547,1 kilo har de överviktiga patienter som besökt undertecknad under 2014 gått ner i vikt sammanlagt under den tid – från en halv månad till flera år – de gått hos mig. Bra jobbat! Ni har kämpat mot mörker och kyla på era promenader, planerat era måltider, tänkt längre än till att unna er alla frestelser som finns. Ni har i stället unnat er att gå ner i vikt och känna er lättare. Några av er har därmed förhindrat debut av typ 2 diabetes (skjutit upp det i alla fall), någon höftledsoperation har kunnat undvikas, behovet av värktabletter har kunnat minska, självförtroenden har ökat (mindre klädstorlekar har behövt införskaffas). Kanske har också allvarligare komplikationer till fetma kunnat undvikas. Det får vi aldrig veta.

Årets biggest looser är en man som nappade på utmaningen att kanske kunna sluta med sina måltidsinsulinsprutor, om han gick ner 10 kilo. Han gick ner 30 kilo på fyra månader (!) genom att äta 1200-1300 kcal om dagen och promenera varje dag. Han behöver nu inga insulinsprutor alls och har ändå fått en helt normal blodsockernivå. Helt fantastiskt att se.

Ylva Gefvert

leg dietist, Närhälsan

Årets biggest looser är en man som nappade på utmaningen att kanske kunna sluta med sina måltidsinsulinsprutor, om han gick ner 10 kilo. Han gick ner 30 kilo på fyra månader (!) genom att äta 1200-1300 kcal om dagen och promenera varje dag. Han behöver nu inga insulinsprutor alls och har ändå fått en helt normal blodsockernivå. Helt fantastiskt att se.

Ylva Gefvert

leg dietist, Närhälsan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.