02 jan 2015 06:01

23 jan 2015 15:18

Baltikum nästa

RYSSLAND.R Lindgren

Ryssland förlorade kalla kriget. Rustandet knäckte ekonomin – Sovjet vittrade sönder. Nu vill vi (väst) försöka oss på att knäcka dem (ryssarna) en gång till. Handelssanktioner och prispress på oljan trycker ner Rysslands ekonomi. USA producerar mycket olja från skiffer, vilket skapar oljeöverskott och prisfall. Tolv länder (kanske fler), som tidigare tillhörde Warszawapakten, och kan man säga Ryssland, är nu med i Nato och två till är på väg, Ukraina och Finland.

Är det ingen som tycker att det börjar likna Tyskland på 20-talet? Tyskland var vingklippt, hade förlorat territorier i freden från första världskriget. Ekonomin var i fritt fall, riksmarken rasade – hög inflation. Folket var revanschlystet och de behövde en stark ledare. Sen gick det som det gick. Det finns många paralleller till Ryssland idag.

Vi älskar att förfasa oss över och sparka på ryssarna. Där går vi i USA:s ledband. Men, Ryssland är vår granne i öster och på samma kontinent, vi behöver varandra, som handelspartners och för att tillsammans försöka skapa en säker framtid i Europa. Det gör vi inte genom sanktioner och utfrysning. Klart att vi skall fördöma annekteringen av Krim, men med måtta. Vi får försöka se realistiskt på Rysslands situation. Ukrainas vapenarsenal fanns i stort koncentrerad på Krim. Skulle ryssarna kunna acceptera, att rysk vapenteknologi hamnade i Natos händer? Folket på Krim röstade dessutom på, till cirka 80 procent, att de ville tillhöra Ryssland. Valobservatörer hade inte mycket att anföra mot hur valet gick till. Partiet Svoboda i Ukraina, som vill orientera sig mot väst har varghaken, som partisymbol – en gammal nazistisk symbol. Dom har vi inte svårt att tala med och understödja. Märkligt! Jag vill understryka att jag inte stödjer annekteringen av Krim, men känner viss förståelse i nuläget.

Man kan fråga sig var all den indignation som visas mot Ryssland (the bad guy) idag fanns när USA (the good guy) gjorde liknande i Mellanamerika och Sydamerika, i flera länder. Då hördes det inte mycket – jo en del om Chile förstås, men annars var det locket på.

Om Nato fortsätter att etablera sig längs med hela Ryssland västgräns kommer ryssarna att göra sammaledes. De kommer att – har redan börjat – stationera Iskander, kortdistansrobot (400 km räckvidd), utmed gränsen.

Avslutningsvis: Vi håller på att bygga upp en konflikt med en stor granne i öster, som lätt kan hetta till. Då kommer i vanlig ordning även civilbefolkningen att drabbas. Det måste vara bättre för oss att samtala och samarbeta med Ryssland än att försöka knäcka dem. Då har vi dem snart på närmare håll. Jänkarna sitter ju säkert 1000 mil bort – här är skådeplatsen. Baltikum nästa.

Ni får gärna invända att jag låter som Chamberlain 1939, men denna gång måste det gå.

Ryssland förlorade kalla kriget. Rustandet knäckte ekonomin – Sovjet vittrade sönder. Nu vill vi (väst) försöka oss på att knäcka dem (ryssarna) en gång till. Handelssanktioner och prispress på oljan trycker ner Rysslands ekonomi. USA producerar mycket olja från skiffer, vilket skapar oljeöverskott och prisfall. Tolv länder (kanske fler), som tidigare tillhörde Warszawapakten, och kan man säga Ryssland, är nu med i Nato och två till är på väg, Ukraina och Finland.

Är det ingen som tycker att det börjar likna Tyskland på 20-talet? Tyskland var vingklippt, hade förlorat territorier i freden från första världskriget. Ekonomin var i fritt fall, riksmarken rasade – hög inflation. Folket var revanschlystet och de behövde en stark ledare. Sen gick det som det gick. Det finns många paralleller till Ryssland idag.

Vi älskar att förfasa oss över och sparka på ryssarna. Där går vi i USA:s ledband. Men, Ryssland är vår granne i öster och på samma kontinent, vi behöver varandra, som handelspartners och för att tillsammans försöka skapa en säker framtid i Europa. Det gör vi inte genom sanktioner och utfrysning. Klart att vi skall fördöma annekteringen av Krim, men med måtta. Vi får försöka se realistiskt på Rysslands situation. Ukrainas vapenarsenal fanns i stort koncentrerad på Krim. Skulle ryssarna kunna acceptera, att rysk vapenteknologi hamnade i Natos händer? Folket på Krim röstade dessutom på, till cirka 80 procent, att de ville tillhöra Ryssland. Valobservatörer hade inte mycket att anföra mot hur valet gick till. Partiet Svoboda i Ukraina, som vill orientera sig mot väst har varghaken, som partisymbol – en gammal nazistisk symbol. Dom har vi inte svårt att tala med och understödja. Märkligt! Jag vill understryka att jag inte stödjer annekteringen av Krim, men känner viss förståelse i nuläget.

Man kan fråga sig var all den indignation som visas mot Ryssland (the bad guy) idag fanns när USA (the good guy) gjorde liknande i Mellanamerika och Sydamerika, i flera länder. Då hördes det inte mycket – jo en del om Chile förstås, men annars var det locket på.

Om Nato fortsätter att etablera sig längs med hela Ryssland västgräns kommer ryssarna att göra sammaledes. De kommer att – har redan börjat – stationera Iskander, kortdistansrobot (400 km räckvidd), utmed gränsen.

Avslutningsvis: Vi håller på att bygga upp en konflikt med en stor granne i öster, som lätt kan hetta till. Då kommer i vanlig ordning även civilbefolkningen att drabbas. Det måste vara bättre för oss att samtala och samarbeta med Ryssland än att försöka knäcka dem. Då har vi dem snart på närmare håll. Jänkarna sitter ju säkert 1000 mil bort – här är skådeplatsen. Baltikum nästa.

Ni får gärna invända att jag låter som Chamberlain 1939, men denna gång måste det gå.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.