14 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:18

Det döende Skövde?

I Aftonbladet kan man för närvarande läsa en artikelserie om dagens utvecklingstendenser när det gäller städer. Serien heter ”Den döende staden”, vilket ger en föraning om innehållet.

Peter Kadhammar har rest runt bland några svenska städer och observerat hur de har förvandlats. Jag tycker att det är en läsning som borde vara obligatorisk bland politiker och tjänstemän, men även bland vanliga invånare.

60- och 70-talens rivningsraseri har ersatts med framväxten av köplador i städernas utkanter på bekostnad av ett levande centrum. I centrum växer bostadskolosser upp så att centrum blir en lekplats för vuxna som sitter och fikar där, men handlar i köpladorna. Ledordet är ”förtätning”.

Vad vinner vi på detta?

Ett undantag är Ystad. Där har man sagt nej till att förstöra stadens centrum. I stället har invånarna slagit vakt om trivseln och värdesatt ett bevarande av stadens egenart. Hur vill vi ha det?

Håkan Bremberg

Peter Kadhammar har rest runt bland några svenska städer och observerat hur de har förvandlats. Jag tycker att det är en läsning som borde vara obligatorisk bland politiker och tjänstemän, men även bland vanliga invånare.

60- och 70-talens rivningsraseri har ersatts med framväxten av köplador i städernas utkanter på bekostnad av ett levande centrum. I centrum växer bostadskolosser upp så att centrum blir en lekplats för vuxna som sitter och fikar där, men handlar i köpladorna. Ledordet är ”förtätning”.

Vad vinner vi på detta?

Ett undantag är Ystad. Där har man sagt nej till att förstöra stadens centrum. I stället har invånarna slagit vakt om trivseln och värdesatt ett bevarande av stadens egenart. Hur vill vi ha det?

Håkan Bremberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.