17 jan 2015 06:01

23 jan 2015 15:57

"Avgå, Björn Söder!"

De fruktansvärda attentaten mot det fria ordet och yttrandefriheten som skett i Frankrike inger både hopp och fruktan. Hopp om man ser till de demonstrationer och sympatiyttringar som visats över hela världen mot vad som skett och där vitt skilda politiska partier och religioner samfällt fördömer denna extremism.

Men också fruktan för det hat som kan komma att öka mellan grupper av människor och mot religioner.

Genom århundradena har religioner bekämpat varandra och dödat varandras anhängare. Vi behöver bara nämna de kristna korsriddarna och 30-åriga kriget som exempel. I dag har en revolutionerande förbrödring skett mellan kyrkor och religioner, inte minst i vårt land, även om allt ändå är långt ifrån bra.

Extremister finns inom de flesta religioner och andra organisationer. Det hemska – inte minst för vidsynta och toleranta utövare av sin tro och sina idéer – är när hela deras religion eller organisation blir beskylld för att stå bakom fåtalet snedvridna extremisters attentat.

Det är därför så otroligt att en av riksdagens talmän, sverigedemokraten Björn Söder, på sin Facebooksida, apropå attentatet, går ut och skriver: ”Fredens religion visar sitt ansikte”.Han ger alltså en av världens största religioner, islam, skulden för attentatet!

Att en sverigedemokrat gör det är inte konstigt, med tanke på allt hat de spyr mot oliktänkande och muslimer i synnerhet. Men att en talman i Sveriges riksdag vräker ur sig denna beskyllning är chockerande. Ett vanhedrande av talmansämbetet som bara bör få en konsekvens. Avgå med omedelbar verkan! Du är inte vår talman, Björn Söder!

Erland Eriksson

Falköping

Men också fruktan för det hat som kan komma att öka mellan grupper av människor och mot religioner.

Genom århundradena har religioner bekämpat varandra och dödat varandras anhängare. Vi behöver bara nämna de kristna korsriddarna och 30-åriga kriget som exempel. I dag har en revolutionerande förbrödring skett mellan kyrkor och religioner, inte minst i vårt land, även om allt ändå är långt ifrån bra.

Extremister finns inom de flesta religioner och andra organisationer. Det hemska – inte minst för vidsynta och toleranta utövare av sin tro och sina idéer – är när hela deras religion eller organisation blir beskylld för att stå bakom fåtalet snedvridna extremisters attentat.

Det är därför så otroligt att en av riksdagens talmän, sverigedemokraten Björn Söder, på sin Facebooksida, apropå attentatet, går ut och skriver: ”Fredens religion visar sitt ansikte”.Han ger alltså en av världens största religioner, islam, skulden för attentatet!

Att en sverigedemokrat gör det är inte konstigt, med tanke på allt hat de spyr mot oliktänkande och muslimer i synnerhet. Men att en talman i Sveriges riksdag vräker ur sig denna beskyllning är chockerande. Ett vanhedrande av talmansämbetet som bara bör få en konsekvens. Avgå med omedelbar verkan! Du är inte vår talman, Björn Söder!

Erland Eriksson

Falköping

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.