17 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:31

Ryssland inte bara Putins land

Hergus Palmquist ifrågasätter Per Blomquists förslag om att Sverige bör samarbeta med Ryssland, och skriver: ”Vi skulle alltså inleda ett samarbete med Putins Ryssland”, och fyller sedan sin insändare med diverse onda ting Putin gör i sitt eget land, men också i andra länder. (SLA 14/1)

Det man kan lyfta fram i debatten är att Ryssland inte bara är ”Putins Ryssland” – han äger landet tillsammans med alla andra medborgare i det. Han kan därför inte göra någonting som inte dessa andra medborgare godkänner och stöder.

Så om Sverige väljer att inte samarbeta med Ryssland, då är det inte bara Putin som blir utan samarbetet, utan det blir också alla andra medborgare i Ryssland. Är det schysst att straffa alla ryska medborgare bara för att en av dem råkar uppföra sig ondskefullt?

Sverige borde samarbeta med alla länder i världen utan att göra någon åtskillnad mellan dem. Det är så ett land gör som förhåller sig neutralt. Det är också så ett land gör som vill vara ett gott exempel för alla andra länder i världen.

Benny Sikter, Enhet

Det man kan lyfta fram i debatten är att Ryssland inte bara är ”Putins Ryssland” – han äger landet tillsammans med alla andra medborgare i det. Han kan därför inte göra någonting som inte dessa andra medborgare godkänner och stöder.

Så om Sverige väljer att inte samarbeta med Ryssland, då är det inte bara Putin som blir utan samarbetet, utan det blir också alla andra medborgare i Ryssland. Är det schysst att straffa alla ryska medborgare bara för att en av dem råkar uppföra sig ondskefullt?

Sverige borde samarbeta med alla länder i världen utan att göra någon åtskillnad mellan dem. Det är så ett land gör som förhåller sig neutralt. Det är också så ett land gör som vill vara ett gott exempel för alla andra länder i världen.

Benny Sikter, Enhet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.