23 jan 2015 06:00

23 jan 2015 15:18

Var finns logiken?

EXTREMISM.

Replik. Svar till Erland Eriksson (SLA 17/1). I alla nyhetsmedia rapporteras om islamiska staten, islamiska Boko Haram, Jemens islamiska extremister, Somalias, Eritreas islamistiska terrorgrupper, oliktänkande och stridande islamiska grupper i Irak och Syrien, islamiska terrorgrupperingar i Europa o.s.v. Detta föranleder inget ifrågasättande som angrepp på islam. Ifrågasätter Björn Söder däremot islams fredsbudskap på en privat Facebooksida är det genast rasistiskt och han bör avgå. Var finns logiken i detta?

Det är ju riktigt att krig alltid har förekommit i religionens och den egna gudens namn. Man kan väl här även jämställa kommunism och nazism som en sorts religion. Nu vet jag ju också att majoriteten av befolkningen (kanske 90 %) oavsett religion är helt emot krig.

Beroende på tolkning säger både bibel och koranen fred eller krig. Det kan vara småsaker som blir tändande gnistan och genast utnyttjar någon maktherre religionen som sammanhållande länk för att starta storkrig. Många länder har kunnat leva i fred med olika religioner i långa tider, men så kommer konflikterna i alla fall med uppror och inbördeskrig. Tyvärr tror jag inte att världen har blivit särskilt mycket mer civiliserad på detta område.

I Sverige är det ännu så länge förhållandevis lugnt, men attacker på moskéer, svenska kyrkor och synagogor blir bara vanligare (åtskilliga skändningar med hakkors och annat har drabbat kristna kyrkor i Sverige – fast det sägs det inte mycket om). Vem som ligger bakom är långt ifrån utrett i alla fall – men vi kan säga att det är ömsesidigt grupper emellan.

per

Det är ju riktigt att krig alltid har förekommit i religionens och den egna gudens namn. Man kan väl här även jämställa kommunism och nazism som en sorts religion. Nu vet jag ju också att majoriteten av befolkningen (kanske 90 %) oavsett religion är helt emot krig.

Beroende på tolkning säger både bibel och koranen fred eller krig. Det kan vara småsaker som blir tändande gnistan och genast utnyttjar någon maktherre religionen som sammanhållande länk för att starta storkrig. Många länder har kunnat leva i fred med olika religioner i långa tider, men så kommer konflikterna i alla fall med uppror och inbördeskrig. Tyvärr tror jag inte att världen har blivit särskilt mycket mer civiliserad på detta område.

I Sverige är det ännu så länge förhållandevis lugnt, men attacker på moskéer, svenska kyrkor och synagogor blir bara vanligare (åtskilliga skändningar med hakkors och annat har drabbat kristna kyrkor i Sverige – fast det sägs det inte mycket om). Vem som ligger bakom är långt ifrån utrett i alla fall – men vi kan säga att det är ömsesidigt grupper emellan.

per

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.