24 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:00

Varför pengainsamlingar i kyrkan?

KYRKAN.

Störande. Jag var i Pingstkyrkan i Skövde i söndags och lyssnade på en underbar predikan av pastor Daniel Alm. Han berättade om utgivande ”Antiokiaförsamlingar” och tröstande ”Barnabaskristna”, vilka empatiskt stannar upp och ser människan och hjälper henne med det hon behöver.

Under mingelfikat efteråt i kyrkan rådde det en härlig atmosfär, vilket jag tror mycket berodde på det broder Alm just hade talat om. Vi kunde allesammans känna att det var ”Guds röst” som vi hade hört när han talade.

Men det är en sak som stör mig under gudstjänsten, och det är när kollekthåven kommer fram. Många närvarande känner kanske grupptrycket att ge pengar och de börjar gräva i sina plånböcker. Man ser vilka som ger pengar i kollekthåven och vilka som inte gör det.

Får jag fråga: Varför denna pengainsamling när vi sitter bänkade i kyrkan för att lyssna till Guds ord? Är det pengar som håller kyrkan levande eller är det Gud? Varför inte hellre göra som Jehovas Vittnen som varken tar kollekt eller har något så kallat tionde?

Tankeväckande skriftställen: Matt 6:1-4; 17:24-27; Luk 21:1-4; Apg 15:5-21, 28, 29; 1 Kor 16:1-4; 2 Kor 9:7; Kol 2:13-15.

Benny Sikter

Under mingelfikat efteråt i kyrkan rådde det en härlig atmosfär, vilket jag tror mycket berodde på det broder Alm just hade talat om. Vi kunde allesammans känna att det var ”Guds röst” som vi hade hört när han talade.

Men det är en sak som stör mig under gudstjänsten, och det är när kollekthåven kommer fram. Många närvarande känner kanske grupptrycket att ge pengar och de börjar gräva i sina plånböcker. Man ser vilka som ger pengar i kollekthåven och vilka som inte gör det.

Får jag fråga: Varför denna pengainsamling när vi sitter bänkade i kyrkan för att lyssna till Guds ord? Är det pengar som håller kyrkan levande eller är det Gud? Varför inte hellre göra som Jehovas Vittnen som varken tar kollekt eller har något så kallat tionde?

Tankeväckande skriftställen: Matt 6:1-4; 17:24-27; Luk 21:1-4; Apg 15:5-21, 28, 29; 1 Kor 16:1-4; 2 Kor 9:7; Kol 2:13-15.

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.