27 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:00

Förknippas mer med rollen som andre vice talman

Replik. Björn Söder hävdar i ett svar till mig att hans Facebook-uttalande ”Fredens religion visar sitt ansikte”, om var skulden låg for attentaten i Paris, var en åsikt från honom som politiker och riksdagsman och inte i rollen som vice talman. Det må så vara rent formellt. Jag tror dock att rollen som andre vice talman – även om den är sporadiskt fungerande – i allmänhetens ögon förknippas mer med Björn Söder än hans övriga uppdrag inom riksdag och parti gör.

Vad Söder inte kommenterar är den generalisering det innebär när han kollektivt beskyller en mångmiljonomfattande religion for attentat som extremister, som säger sig företräda denna religion, utför. Uttalandet är ju för övrigt polisanmält för hets mot folkgrupp och vi får ju se vart det leder.

Jag skulle själv aldrig sätta någon religion framför någon annan. Däremot visar all erfarenhet på att religioners inblandning i länders styrelser bara leder till konflikter och krig både inom och mellan stater. Därför är vårt och andra länders sekulariserade statsskick något att vara rädd om. För knappt hundra år sedan kunde folk dömas får ”hädelse” i Sverige och för bara några årtionden tillbaka var vissa helgdagar undantagna för nöjestillställningar. En tid jag i varje fall inte vill ha tillbaka.

Erland Eriksson

Falköping

Vad Söder inte kommenterar är den generalisering det innebär när han kollektivt beskyller en mångmiljonomfattande religion for attentat som extremister, som säger sig företräda denna religion, utför. Uttalandet är ju för övrigt polisanmält för hets mot folkgrupp och vi får ju se vart det leder.

Jag skulle själv aldrig sätta någon religion framför någon annan. Däremot visar all erfarenhet på att religioners inblandning i länders styrelser bara leder till konflikter och krig både inom och mellan stater. Därför är vårt och andra länders sekulariserade statsskick något att vara rädd om. För knappt hundra år sedan kunde folk dömas får ”hädelse” i Sverige och för bara några årtionden tillbaka var vissa helgdagar undantagna för nöjestillställningar. En tid jag i varje fall inte vill ha tillbaka.

Erland Eriksson

Falköping

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.