28 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:01

Vi får aldrig glömma

Idag när jag skriver det här, är det 70 år sen Auchwitz-Birkenau ”befriades”. Då fanns 7 000 utmärglade och sjuka överlevande kvar.

1,3 miljoner människor hade någon gång de sista fyra åren anlänt till den där porten där bokstäverna i metall förkunnade ”Arbeit macht frei”. Av dem mördades 1,1 miljoner. 1,1 miljoner glada små flickor, busiga pojkar, mammor och pappor, mor- och farföräldrar gasades, hängdes, sköts, torterades eller exprimenterades till döds.

Vi får aldrig glömma.

Eller tro att det bara är historia. Inte när judar inte kan bära kippa i Malmö utan att trakasseras eller EU-migranter inte kan sova åtta personer i en minibuss utan att bli utsatta för stenkastning av gäng som känner sig kränkta av deras blotta närvaro.

Det finns en potentiell lägervakt i de flesta av oss. Och den får vi aldrig ge näring.

Johan Åsbrink

1,3 miljoner människor hade någon gång de sista fyra åren anlänt till den där porten där bokstäverna i metall förkunnade ”Arbeit macht frei”. Av dem mördades 1,1 miljoner. 1,1 miljoner glada små flickor, busiga pojkar, mammor och pappor, mor- och farföräldrar gasades, hängdes, sköts, torterades eller exprimenterades till döds.

Vi får aldrig glömma.

Eller tro att det bara är historia. Inte när judar inte kan bära kippa i Malmö utan att trakasseras eller EU-migranter inte kan sova åtta personer i en minibuss utan att bli utsatta för stenkastning av gäng som känner sig kränkta av deras blotta närvaro.

Det finns en potentiell lägervakt i de flesta av oss. Och den får vi aldrig ge näring.

Johan Åsbrink

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.