29 jan 2015 06:00

29 jan 2015 06:00

Statsministern en jämställdhetsambassadör

JÄMSTÄLLDHET

Nu kan Sverige sträcka på sig lite ytterligare eftersom vi har en statsminister som blivit jämställdhetsambassadör. Talet på UN Womens presskonferens på World ekonomic forum i Davos blev startskottet för Stefan Löfvens nya uppdrag som ”jämställdhetsambassadör”. Han ska hädanefter arbeta för att lyfta jämställdheten i alla sammanhang, såväl i Sverige som utomlands.

Filmstjärnan Emma Watson blev UN-womens jämställdhetsambassadör i höstas och gjorde ett bejublat framträdande i FN i New York, ett tal som setts av många genom Youtube. Emma Watson menar att kampanjen He for She har fått ett enormt stöd bland annat av hennes fans.

He for She-kampanjen går ut på att män, pojkar, killar ska ställa upp för kvinnor, flickor, tjejer bland annat när de blir utsatta för våld.

Sveriges statsminister går nu i Emma Watsons fotspår och kommer att driva He for She-kampanjen vidare.

Han menar att det finns en enorm styrka i jämställdhetsarbetet. Han har sett i sin tidigare verksamhet som facklig ledare, att jämställdhet förbättrar en organisation och det förbättrar i sin tur världen.

Stefan Löfven åker alltså till Davos och träffar världens ledare och berättar om att jämställdhet är tillväxtfrämjande. Hans ambition är att höja tempot i jämställdhetsarbetet och sätta mål som världens ledare bör enas omkring. Mål om att öka kvinnors och flickors representation i alla sammanhang, att arbeta för att kvinnors inkomster ska höjas och en nolltolerans mot alla typer av våld och övergrepp mot flickor och kvinnor.

Så sträck på er. Sverige går i bräschen för ett mer jämställt samhälle, det kommer alla att tjäna på.

Monica Green

ordförande för UN-Women Skaraborg

Filmstjärnan Emma Watson blev UN-womens jämställdhetsambassadör i höstas och gjorde ett bejublat framträdande i FN i New York, ett tal som setts av många genom Youtube. Emma Watson menar att kampanjen He for She har fått ett enormt stöd bland annat av hennes fans.

He for She-kampanjen går ut på att män, pojkar, killar ska ställa upp för kvinnor, flickor, tjejer bland annat när de blir utsatta för våld.

Sveriges statsminister går nu i Emma Watsons fotspår och kommer att driva He for She-kampanjen vidare.

Han menar att det finns en enorm styrka i jämställdhetsarbetet. Han har sett i sin tidigare verksamhet som facklig ledare, att jämställdhet förbättrar en organisation och det förbättrar i sin tur världen.

Stefan Löfven åker alltså till Davos och träffar världens ledare och berättar om att jämställdhet är tillväxtfrämjande. Hans ambition är att höja tempot i jämställdhetsarbetet och sätta mål som världens ledare bör enas omkring. Mål om att öka kvinnors och flickors representation i alla sammanhang, att arbeta för att kvinnors inkomster ska höjas och en nolltolerans mot alla typer av våld och övergrepp mot flickor och kvinnor.

Så sträck på er. Sverige går i bräschen för ett mer jämställt samhälle, det kommer alla att tjäna på.

Monica Green

ordförande för UN-Women Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.