30 jan 2015 06:00

05 feb 2015 07:19

"Deprimerande miljö för flyktingar"

STORA EKEBERG.

Slitet. Nyligen besökte jag och min man flyktingförläggningen på Stora Ekeberg. Vi skulle hälsa på vänner som bor där. Det ord som beskriver min känsla när jag kom in i huset är deprimerande.

Här bor enligt muntlig information 400 personer varav 100 är barn. I lekrummet som var helt utan leksaker, förutom några stora byggklossar och en rutschkana, fanns en trasig elkontakt. Motionsrummet hade ett tiotal träningsmaskiner där alla var trasiga utom två. I ett tvättrum stod fyra tvättmaskiner. Hälften var trasiga.

Mat serveras tre gånger per dag och matsalen är då öppen 1 timma per gång. Övrig tid på dygnet finns ingen tillgång till kök. Här finns inget dagrum där man kan träffas. Bara långa, helt omöblerade korridorer. De som bor här är helt hänvisade till sina rum. I vårt fall ett rum på cirka 12 kvadratmeter för två personer där tapeterna hänger i strimlor på väggen.

Det kan ta upp till ett år innan de flyktingar som bor här får uppehållstillstånd och har möjlighet att hitta ett eget boende. Med alla dessa vuxna och barn, många traumatiserade, i gamla slitna lokaler blir frustrationen stor och det är än viktigare att skapa en positiv miljö. Det verkar som någon tjänar pengar genom att ge avkall på underhåll och miljö.

Inger Sand-Wallin

Här bor enligt muntlig information 400 personer varav 100 är barn. I lekrummet som var helt utan leksaker, förutom några stora byggklossar och en rutschkana, fanns en trasig elkontakt. Motionsrummet hade ett tiotal träningsmaskiner där alla var trasiga utom två. I ett tvättrum stod fyra tvättmaskiner. Hälften var trasiga.

Mat serveras tre gånger per dag och matsalen är då öppen 1 timma per gång. Övrig tid på dygnet finns ingen tillgång till kök. Här finns inget dagrum där man kan träffas. Bara långa, helt omöblerade korridorer. De som bor här är helt hänvisade till sina rum. I vårt fall ett rum på cirka 12 kvadratmeter för två personer där tapeterna hänger i strimlor på väggen.

Det kan ta upp till ett år innan de flyktingar som bor här får uppehållstillstånd och har möjlighet att hitta ett eget boende. Med alla dessa vuxna och barn, många traumatiserade, i gamla slitna lokaler blir frustrationen stor och det är än viktigare att skapa en positiv miljö. Det verkar som någon tjänar pengar genom att ge avkall på underhåll och miljö.

Inger Sand-Wallin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.