04 feb 2015 06:00

06 feb 2015 11:02

Alliansen har retirerat från sitt ansvar

MJÖLKKRISEN

Replik. Till Anna Maria Corazza Bildt (M) och Ulrika Carlsson (C).

Ett intresse för Sveriges mjölkbönder har väckts hos Anna Maria Corazza Bildt och andra moderater (SLA, 27/1), vilket verkligen är på tiden. Att priset under en period går ned är tyvärr sådant man måste räkna med, det grundläggande problemet är att mjölkbönderna varit så sårbara under så lång tid och idag ofta har helt obefintliga marginaler. Detta är värt att ha i åtanke när Allianspolitiker plötsligt vill rädda mjölkbönderna bara några månader efter att man förlorade makten. Ulrika Carlsson (C) lyfter å sin sida fram mjölklöftet, en uppmaning till handel och konsumenter att betala mer för mjölken (SLA, 26/1). Oavsett vad man nu försöker göra gällande tror vi inte att bönderna blev imponerande av Alliansens två mandatperioder vid makten.

Framför allt behöver Sveriges bönder och småföretagare bättre ekonomiska villkor. Vi i Sverigedemokraterna vill sänka dieselskatten för lantbrukare till europeisk nivå och vi har en mycket offensiv agenda med tydliga förbättringar för småföretagare med upp till tio anställda.

Vi avvisar också bestämt skatterna på vägslitage och handelsgödsel som den rödgröna regeringen har utannonserat, dessa skatter skulle bli helt förödande för landsbygden. I princip skulle vi kunna rösta ned dessa skatter i riksdagen tillsammans med Alliansen i riksdagen, men Alliansen kommer ju enligt den så kallade Decemberöverenskommelsen (DÖ) inte att fälla de rödgrönas budget. Orden DÖ och bondeoffer får här en sorgligt konkret innebörd.

Slutligen kommer det lite udda förslaget som går ut på att handlare och konsumenter ska lösa mjölkkrisen genom att öppna plånboken. Ett gott initiativ som man ju alltid kan hoppas på, men frågan är hur det ska genomföras på en öppen marknad. För mig liknar det mer populistisk planekonomi än ansvarstagande politik.

Att nu be handel och konsumenter stå för notan visar snarare att Alliansen har retirerat från sitt ansvar som opposition och lämnat ut bönderna till de rödgröna nyckerna.

Anders Forsberg (SD)

landsbygdspolitisk talesman

Hasse Nörgård

Sverigedemokraterna Hjo

Ett intresse för Sveriges mjölkbönder har väckts hos Anna Maria Corazza Bildt och andra moderater (SLA, 27/1), vilket verkligen är på tiden. Att priset under en period går ned är tyvärr sådant man måste räkna med, det grundläggande problemet är att mjölkbönderna varit så sårbara under så lång tid och idag ofta har helt obefintliga marginaler. Detta är värt att ha i åtanke när Allianspolitiker plötsligt vill rädda mjölkbönderna bara några månader efter att man förlorade makten. Ulrika Carlsson (C) lyfter å sin sida fram mjölklöftet, en uppmaning till handel och konsumenter att betala mer för mjölken (SLA, 26/1). Oavsett vad man nu försöker göra gällande tror vi inte att bönderna blev imponerande av Alliansens två mandatperioder vid makten.

Framför allt behöver Sveriges bönder och småföretagare bättre ekonomiska villkor. Vi i Sverigedemokraterna vill sänka dieselskatten för lantbrukare till europeisk nivå och vi har en mycket offensiv agenda med tydliga förbättringar för småföretagare med upp till tio anställda.

Vi avvisar också bestämt skatterna på vägslitage och handelsgödsel som den rödgröna regeringen har utannonserat, dessa skatter skulle bli helt förödande för landsbygden. I princip skulle vi kunna rösta ned dessa skatter i riksdagen tillsammans med Alliansen i riksdagen, men Alliansen kommer ju enligt den så kallade Decemberöverenskommelsen (DÖ) inte att fälla de rödgrönas budget. Orden DÖ och bondeoffer får här en sorgligt konkret innebörd.

Slutligen kommer det lite udda förslaget som går ut på att handlare och konsumenter ska lösa mjölkkrisen genom att öppna plånboken. Ett gott initiativ som man ju alltid kan hoppas på, men frågan är hur det ska genomföras på en öppen marknad. För mig liknar det mer populistisk planekonomi än ansvarstagande politik.

Att nu be handel och konsumenter stå för notan visar snarare att Alliansen har retirerat från sitt ansvar som opposition och lämnat ut bönderna till de rödgröna nyckerna.

Anders Forsberg (SD)

landsbygdspolitisk talesman

Hasse Nörgård

Sverigedemokraterna Hjo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.