05 feb 2015 06:00

05 feb 2015 06:00

Ett alliansfritt Sverige utgör inget hot

NATO.

Alliansfrihet. En konflikt kan inte lösas med militära medel, är väl något de flesta av oss inser och de flesta av oss inser även att vapen föder krig. Av den anledningen är det nu olyckligt att Folkpartiet och andra, t ex Skövde-moderaten Hergus Palmqvist lobbar för att Sverige ska gå med i Nato.

När vi i försvarssammanhang pratar om fiende så finns det väl ingen som tänker på grannländerna Norge, Finland, Danmark, utan vi tänker väl egentligen alla på Ryssland som enda tänkbara angripare.

Självklart är då om vi går med i Nato, att Ryssland ser Sverige som en del i en tänkbar fiende eftersom Nato-krigsmakten då kommer närmare Rysslands gränser. Om Sverige står alliansfritt är inte Sverige något hot och därmed ganska ointressant för Ryssland.

Så därför menar jag att vi i stället ska gå andra vägen, stärka upp vårt gamla begrepp ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”, ett begrepp som vi haft från åtminstone första världskrigets dagar. Vi bör istället lägga ner pengar och energi på förtroendeskapande åtgärder. Inte gå med i militärallianser, inte exportera krigsvapen, inte skicka militärrådgivare och vapen till Kurdistan eller trupp till Mali, osv, osv.

Sture Grönblad

När vi i försvarssammanhang pratar om fiende så finns det väl ingen som tänker på grannländerna Norge, Finland, Danmark, utan vi tänker väl egentligen alla på Ryssland som enda tänkbara angripare.

Självklart är då om vi går med i Nato, att Ryssland ser Sverige som en del i en tänkbar fiende eftersom Nato-krigsmakten då kommer närmare Rysslands gränser. Om Sverige står alliansfritt är inte Sverige något hot och därmed ganska ointressant för Ryssland.

Så därför menar jag att vi i stället ska gå andra vägen, stärka upp vårt gamla begrepp ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”, ett begrepp som vi haft från åtminstone första världskrigets dagar. Vi bör istället lägga ner pengar och energi på förtroendeskapande åtgärder. Inte gå med i militärallianser, inte exportera krigsvapen, inte skicka militärrådgivare och vapen till Kurdistan eller trupp till Mali, osv, osv.

Sture Grönblad

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.