06 feb 2015 06:00

06 feb 2015 06:00

Oklokt att fortsätta vara allianslösa

NATO.

Replik. Kenneth Strömberg skrev den 27 januari att Sverige gör klokast i att vara allianslösa, då han inte tror på hotet om en rysk invasion av Sverige. Det är en väldigt egoistisk syn på situationen i Baltikum. Frågan vi bör ställa oss är inte ”vill vi kriga?”, utan snarare ”vill vi bidra till att skydda frihet och demokrati i andra länder när de riskerar ockupation från en nation med en vidrig syn på mänskliga rättigheter?”. För mig som liberal är svaret uppenbart, självklart ska vi stå upp för våra baltiska vänner när skurkstaten Ryssland hotar med invasion.

Vidare är svensk neutralitet inget att vara särskilt stolt över. Den svenska neutraliteten och oviljan att stöta oss med någon gjorde att vi hjälpte Nazityskland genom att exportera järnmalm, kullager och låta deras trupper passera genom landet under andra världskriget. Samma politiska flathet ledde efter krigets slut till baltutlämningen, där fega politiker utlämnade baltiska soldater till Sovjetunionen där avrättningar och Gulag väntade för många av dem. Dagens ovilja att kriga gör att Islamska Staten kan fortsätta plundra, halshugga och sälja ungs tjejer som sexslavar utan att väst ingriper.

Allianslöshet är varken klokt, solidariskt eller något vi bör vara särskilt stolta över. Fred och nedrustning ska såklart alltid vara målet, men ibland är militära ingripanden nödvändiga för att skydda frihet och demokrati där den hotas. I valet mellan vad som är lätt och vad som är rätt är det vår plikt att alltid välja det senare.

Max Sjöberg

ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

Vidare är svensk neutralitet inget att vara särskilt stolt över. Den svenska neutraliteten och oviljan att stöta oss med någon gjorde att vi hjälpte Nazityskland genom att exportera järnmalm, kullager och låta deras trupper passera genom landet under andra världskriget. Samma politiska flathet ledde efter krigets slut till baltutlämningen, där fega politiker utlämnade baltiska soldater till Sovjetunionen där avrättningar och Gulag väntade för många av dem. Dagens ovilja att kriga gör att Islamska Staten kan fortsätta plundra, halshugga och sälja ungs tjejer som sexslavar utan att väst ingriper.

Allianslöshet är varken klokt, solidariskt eller något vi bör vara särskilt stolta över. Fred och nedrustning ska såklart alltid vara målet, men ibland är militära ingripanden nödvändiga för att skydda frihet och demokrati där den hotas. I valet mellan vad som är lätt och vad som är rätt är det vår plikt att alltid välja det senare.

Max Sjöberg

ordförande Liberala Ungdomsförbundet Väst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.