07 feb 2015 06:01

07 feb 2015 06:01

Kan vi stötta mjölkbonden?

MJÖLKEN.

Den svenska bonden har det svårt nu. Speciellt den svenska mjölkbonden. Kan du och jag som konsumenter ändra på detta?

Arlakoncernen är ett av de största mejeribolagen i världen. Omsätter 94 miljarder kronor och har en årsvinst på 2,8 miljarder kr efter skatt. Ägs av 12 600 bönder i sex länder där svenska bönder är i minoritet. Huvudkontoret ligger i Danmark.

Som Skövdebo finns det anledning att kritisera beslutet att flytta Arlas mycket väl fungerande kesofabrik i Skövde till Falkenberg vilket drabbade närmare 100 anställda. Finns nog många Arlabönder som ångrar samgåendet med danska MD Foods år 2000. De drabbas dessutom, gång på gång, av allt lägre betalning för sin mjölk.

Man kan då fundera på den medelstora mjölkbonde utanför Skövde som bytte från Arla till Falköpings Mejeri och därmed ökade sina intäkter. Kanske avgörande pengar för att överleva. Falköping Mejeri är ett litet mejeri, väl förankrat i den skaraborgska myllan. Har 120 anställda i Falköping och ägs av 200 mjölkbönder och många fler vill bli leverantörer. Huvudkontor i Falköping innebär närhet till sina ägare.

Nu pågår allehanda diskussioner bland politiker och diverse intresseorganisationer hur man skall lösa mjölkböndernas prekära situation. Sådant drar ut på tiden och på vägen lär ett antal mjölkbönder lägga ner. Du och jag kan redan i morgon, framför mejeriproduktshyllan, påverka på ett positivt sätt.

Är du en riktig skaraborgare så värnar du om det lokala företagandet. Handla lokalt producerade mejeriprodukter så stöttar du våra lokala mjölkbönder. Du tryggar/utökar antalet jobb i Falköping. Du bidrar till en bättre miljö där produkten är lokalt producerad och levererade med korta transporter. Vi gemensamt kan alltså som konsumenter starkt påverka varifrån vår mat kommer.

Årsmodell 1945

Den svenska bonden har det svårt nu. Speciellt den svenska mjölkbonden. Kan du och jag som konsumenter ändra på detta?

Arlakoncernen är ett av de största mejeribolagen i världen. Omsätter 94 miljarder kronor och har en årsvinst på 2,8 miljarder kr efter skatt. Ägs av 12 600 bönder i sex länder där svenska bönder är i minoritet. Huvudkontoret ligger i Danmark.

Som Skövdebo finns det anledning att kritisera beslutet att flytta Arlas mycket väl fungerande kesofabrik i Skövde till Falkenberg vilket drabbade närmare 100 anställda. Finns nog många Arlabönder som ångrar samgåendet med danska MD Foods år 2000. De drabbas dessutom, gång på gång, av allt lägre betalning för sin mjölk.

Man kan då fundera på den medelstora mjölkbonde utanför Skövde som bytte från Arla till Falköpings Mejeri och därmed ökade sina intäkter. Kanske avgörande pengar för att överleva. Falköping Mejeri är ett litet mejeri, väl förankrat i den skaraborgska myllan. Har 120 anställda i Falköping och ägs av 200 mjölkbönder och många fler vill bli leverantörer. Huvudkontor i Falköping innebär närhet till sina ägare.

Nu pågår allehanda diskussioner bland politiker och diverse intresseorganisationer hur man skall lösa mjölkböndernas prekära situation. Sådant drar ut på tiden och på vägen lär ett antal mjölkbönder lägga ner. Du och jag kan redan i morgon, framför mejeriproduktshyllan, påverka på ett positivt sätt.

Är du en riktig skaraborgare så värnar du om det lokala företagandet. Handla lokalt producerade mejeriprodukter så stöttar du våra lokala mjölkbönder. Du tryggar/utökar antalet jobb i Falköping. Du bidrar till en bättre miljö där produkten är lokalt producerad och levererade med korta transporter. Vi gemensamt kan alltså som konsumenter starkt påverka varifrån vår mat kommer.

Årsmodell 1945

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.