09 feb 2015 06:00

09 feb 2015 06:00

Kommunen kan riskfritt bryta mot lagen

PSYKISKA FUNKTIONSHINDER.

Replik. Till ”Mamman som snart stupar” (SLA 5/2).

Tyvärr har du helt rätt. Kommunen kan riskfritt fortsätta bryta lagen. Lagen förutsätter nämligen att skulle kommunen göra fel, så är det ett misstag. Och att de därför kommer att rätta sig. Därför blir det ett vite först efter många år av uppenbart lagbrott. Om nu IVO faktiskt gör tillsyn – och det gör de bara i cirka 5 av 371 fall (och i inget av dessa fem kontrollerar de att kommunerna gör det de sagt).

”Det får ta den tid det tar”. De vet vilken stress du är utsatt för – det är just därför det tar sådan tid. Till slut orkar du inte kräva att lagen följs och då kan de ge dig ett ”erbjudande” som du tackar ja till för att få ens den minsta hjälp.

Förvaltningsdomstolen kanske ger dig rätt i någon enstaka fråga. Men följer inte kommunen domen så kommer de inte att göra något – för det är IVO:s sak och de gör inget (se ovan). Polisen då? Psykiska skador är oerhört svåra att bevisa och kommuner anses aldrig ha uppsåt, så den faktiska misshandel din son är utsatt för kommer de inte att kunna göra något åt enligt brottsbalken. Men du kan försöka med tjänstefel – om du har bra dokumentation (för du kommer att lägga märke till att kommunen helst är två vid möten när du inte är överens med dem).

Själv hjälper jag en brukare, där de nu undanhåller honom bistånd han behöver för att tvinga honom att skriva under deras beslut. Detta i ett läge där hans mamma har obotlig aggressiv cancer och ligger på sjukhus för hjärtsvikt.

Christer Bratt

Tyvärr har du helt rätt. Kommunen kan riskfritt fortsätta bryta lagen. Lagen förutsätter nämligen att skulle kommunen göra fel, så är det ett misstag. Och att de därför kommer att rätta sig. Därför blir det ett vite först efter många år av uppenbart lagbrott. Om nu IVO faktiskt gör tillsyn – och det gör de bara i cirka 5 av 371 fall (och i inget av dessa fem kontrollerar de att kommunerna gör det de sagt).

”Det får ta den tid det tar”. De vet vilken stress du är utsatt för – det är just därför det tar sådan tid. Till slut orkar du inte kräva att lagen följs och då kan de ge dig ett ”erbjudande” som du tackar ja till för att få ens den minsta hjälp.

Förvaltningsdomstolen kanske ger dig rätt i någon enstaka fråga. Men följer inte kommunen domen så kommer de inte att göra något – för det är IVO:s sak och de gör inget (se ovan). Polisen då? Psykiska skador är oerhört svåra att bevisa och kommuner anses aldrig ha uppsåt, så den faktiska misshandel din son är utsatt för kommer de inte att kunna göra något åt enligt brottsbalken. Men du kan försöka med tjänstefel – om du har bra dokumentation (för du kommer att lägga märke till att kommunen helst är två vid möten när du inte är överens med dem).

Själv hjälper jag en brukare, där de nu undanhåller honom bistånd han behöver för att tvinga honom att skriva under deras beslut. Detta i ett läge där hans mamma har obotlig aggressiv cancer och ligger på sjukhus för hjärtsvikt.

Christer Bratt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.