09 feb 2015 06:00

09 feb 2015 06:00

SD vill medvetet missförstå syftet

MJÖKLÖFTET.

Replik. Vi är väldigt glada för att Centerpartiets Mjölklöfte har väckt så stort intresse. Många konsumenter uppskattar att dricka svensk mjölk och betalar gärna en krona mer för mjölk som kommer från jordbruk med starkt djurskydd, stort hänsynstagande till miljö och med kortare transporter. Det är ett sätt att uppvärdera mjölken som kvalitetsprodukt. Det utrymmet finns tveklöst när vatten på flaska i många fall kan kosta dubbelt så mycket.

En del väljer dock att medvetet missförstå syftet med Mjölklöftet och av allt att döma är SD:s Anders Forsberg en av dem. Med tanke på att SD helt saknar en reell jordbrukspolitik i sin budget, annat än ett bidrag till landets djurproducenter på 34 kronor i timmen, är det konstigt att det skriks så mycket nu. Fast SD kanske röstade för Alliansens budget eftersom den innehåller en politik som fungerar för hela landet. För hur kan vi veta att det Anders Forsberg föreslår i sin insändare blir verklighet. Nästa gång kanske SD röstar för den rödgröna budgeten eftersom det enda SD verkar bry sig om är att skapa kaos.

Centerpartiet agerar konstruktivt för att hjälpa Sveriges mjölkbönder. Redan i somras placerade Alliansregeringen ett lantbruksråd på ambassaden i Kina för att svenska livsmedelsföretag ska få bättre tillgång till den asiatiska marknaden. Detta skulle kunna öka vår export så våra bönder kan tjäna mer på sitt arbete.

Centerpartiet vet också att regelkrångel innebär kostnader och förlorade inkomster. Det vill vi ändra på och därför undersöka hur vi kan förenkla reglerna för mjölkbönderna och andra livsmedelsproducenter utan att det äventyrar djurens välfärd.

Centerpartiet arbetar också för att vi ska få till en ursprungsmärkning på alla mejeriprodukter så det blir lättare att se vad som innehåller svensk mjölk. Något vi tror skulle kunna gynna våra svenska bönder.

Vi vill också skicka en uppmaning till den rödgröna regeringen om att inte införa handelsgödselskatt. En kostnad som inte finns i något annat land i världen. Varje år kostade skatten svenska bönder 300 miljoner kronor. Det är inte rimligt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste också ligga på EU om att snabbt godkänna Centerpartiet och Alliansregeringens landsbygdsprogram på 36 miljarder kronor så utbetalningarna kan börja.

Vi i Centerpartiet kommer fortsätta vara en stark röst för landsbygden och arbeta för en närodlad politik i hela Sverige.

Ulrika Carlsson (C)

riksdagsledamot Skaraborg

Gunilla Druve Jansson (C)

distriktsordförande Skaraborg

En del väljer dock att medvetet missförstå syftet med Mjölklöftet och av allt att döma är SD:s Anders Forsberg en av dem. Med tanke på att SD helt saknar en reell jordbrukspolitik i sin budget, annat än ett bidrag till landets djurproducenter på 34 kronor i timmen, är det konstigt att det skriks så mycket nu. Fast SD kanske röstade för Alliansens budget eftersom den innehåller en politik som fungerar för hela landet. För hur kan vi veta att det Anders Forsberg föreslår i sin insändare blir verklighet. Nästa gång kanske SD röstar för den rödgröna budgeten eftersom det enda SD verkar bry sig om är att skapa kaos.

Centerpartiet agerar konstruktivt för att hjälpa Sveriges mjölkbönder. Redan i somras placerade Alliansregeringen ett lantbruksråd på ambassaden i Kina för att svenska livsmedelsföretag ska få bättre tillgång till den asiatiska marknaden. Detta skulle kunna öka vår export så våra bönder kan tjäna mer på sitt arbete.

Centerpartiet vet också att regelkrångel innebär kostnader och förlorade inkomster. Det vill vi ändra på och därför undersöka hur vi kan förenkla reglerna för mjölkbönderna och andra livsmedelsproducenter utan att det äventyrar djurens välfärd.

Centerpartiet arbetar också för att vi ska få till en ursprungsmärkning på alla mejeriprodukter så det blir lättare att se vad som innehåller svensk mjölk. Något vi tror skulle kunna gynna våra svenska bönder.

Vi vill också skicka en uppmaning till den rödgröna regeringen om att inte införa handelsgödselskatt. En kostnad som inte finns i något annat land i världen. Varje år kostade skatten svenska bönder 300 miljoner kronor. Det är inte rimligt.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste också ligga på EU om att snabbt godkänna Centerpartiet och Alliansregeringens landsbygdsprogram på 36 miljarder kronor så utbetalningarna kan börja.

Vi i Centerpartiet kommer fortsätta vara en stark röst för landsbygden och arbeta för en närodlad politik i hela Sverige.

Ulrika Carlsson (C)

riksdagsledamot Skaraborg

Gunilla Druve Jansson (C)

distriktsordförande Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.