10 feb 2015 06:00

10 feb 2015 06:00

KD sviker i alkoholfrågan

GÅRDSFÖRSÄLJNING. Med Cecilia Widegren i spetsen argumenterar några politiker i SLA för ”levande landsbygd” med hjälp av öl, vin och cider. De skriver; ”Sverige har en folkhälsopolitik som aktivt hjälper att förebygga alkoholens baksidor”. Deras lösning på alkoholens skadeverkningar är märkligt nog att öppna fler spritkranar runt om på landsbygden. Det är verkligen något av ”goddag yxskaft” logik. Alkoholen är vårt största folkhälsoproblem som kostar samhället och skattebetalarna hisnande 150 miljarder kronor årligen. Enligt Socialstyrelsens beräkning skulle antalet alkoholtillverkare öka på grund av vinstintresset vid gårdsförsäljning. Beräkningen säger att en ökning av 0.3 procent sprit per person och år skulle ge 176 fall av extra dödlighet och sjukfrånvaron öka med fyra procent. Är detta verkligen att skapa ”levande landsbygd”?

Bland de som undertecknat artikeln finns förvånansvärt nog Sofia Damm från (KD), en rörelse med rötter i svensk frikyrklighet med dess nykterhetsideal. Det kan inte ses på annat sätt än som ett rent svek. Antar (KD) en sådan politik har man nog alkoholiserat bort sitt existensberättigande. Tänk om och tänk rätt.

GÅRDSFÖRSÄLJNING. Med Cecilia Widegren i spetsen argumenterar några politiker i SLA för ”levande landsbygd” med hjälp av öl, vin och cider. De skriver; ”Sverige har en folkhälsopolitik som aktivt hjälper att förebygga alkoholens baksidor”. Deras lösning på alkoholens skadeverkningar är märkligt nog att öppna fler spritkranar runt om på landsbygden. Det är verkligen något av ”goddag yxskaft” logik. Alkoholen är vårt största folkhälsoproblem som kostar samhället och skattebetalarna hisnande 150 miljarder kronor årligen. Enligt Socialstyrelsens beräkning skulle antalet alkoholtillverkare öka på grund av vinstintresset vid gårdsförsäljning. Beräkningen säger att en ökning av 0.3 procent sprit per person och år skulle ge 176 fall av extra dödlighet och sjukfrånvaron öka med fyra procent. Är detta verkligen att skapa ”levande landsbygd”?

Bland de som undertecknat artikeln finns förvånansvärt nog Sofia Damm från (KD), en rörelse med rötter i svensk frikyrklighet med dess nykterhetsideal. Det kan inte ses på annat sätt än som ett rent svek. Antar (KD) en sådan politik har man nog alkoholiserat bort sitt existensberättigande. Tänk om och tänk rätt.

  • Bernt Johansson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.