17 feb 2015 06:00

17 feb 2015 06:00

Arlabönderna skyddar de andra mjölkbönderna

MJÖLKEN.

Replik. Svar på Arlakritiken (SLA 7/2).

Först ett klargörande: Arlas uppdrag är att ta hand om vår mjölk och betala så bra som möjligt för den. Alla mjölkbönder som vill lämna sin mjölk till Arla kan göra det. Oavsett storlek på gård och var den ligger. Arla väljer inte ut sina bönder vilket andra mejeriföreningar gör.

Arla tar hand om cirka 3/4-delar av all mjölk som produceras i Sverige men har inte, på långa vägar, marknadsandelar som står i proportion till det. Arla lyfter ut, exporterar, mycket av den svenska mjölken till priser som är riktigt usla just nu. På så sätt kan man säga att Arlabönderna skyddar de andra mjölkbönderna i Sverige.

Vad säger det dig? Oss säger det, med stor tydlighet, att Arla inte är det mejeriföretag som brukar sänka priserna mot handeln – tvärtom! Det var inte Arla som började sänka priserna denna gång heller.

Varför är priserna på världsmarknaden så usla just nu? Det beror på att det producerats enormt mycket mjölk ute i världen. Även i Sverige har det producerats mer mjölk än på länge. Dessutom har Ryssland bojkottat varor från Europa på grund av de sanktioner EU infört. Ryssland är en stor importör av mejeriprodukter från många olika mejerier runt om i Europa så den mjölk som tidigare gick dit måste nu hitta andra marknader. Följden blir en obalans mellan utbud och efterfrågan.

Vill du som konsument gynna de svenska mjölkbönderna ska du fortsätta köpa svensk mjölk, köp också den svenska filen, yoghurten, smöret, grädden och osten för konsumtionsmjölken är en ganska liten del av alla de produkter som görs av vår mjölk.

Hälsningar från en grupp lokala mjölkbönder från Arlas Östra Skaraborgskrets.

Louise C-B Hellström

ordförande

Först ett klargörande: Arlas uppdrag är att ta hand om vår mjölk och betala så bra som möjligt för den. Alla mjölkbönder som vill lämna sin mjölk till Arla kan göra det. Oavsett storlek på gård och var den ligger. Arla väljer inte ut sina bönder vilket andra mejeriföreningar gör.

Arla tar hand om cirka 3/4-delar av all mjölk som produceras i Sverige men har inte, på långa vägar, marknadsandelar som står i proportion till det. Arla lyfter ut, exporterar, mycket av den svenska mjölken till priser som är riktigt usla just nu. På så sätt kan man säga att Arlabönderna skyddar de andra mjölkbönderna i Sverige.

Vad säger det dig? Oss säger det, med stor tydlighet, att Arla inte är det mejeriföretag som brukar sänka priserna mot handeln – tvärtom! Det var inte Arla som började sänka priserna denna gång heller.

Varför är priserna på världsmarknaden så usla just nu? Det beror på att det producerats enormt mycket mjölk ute i världen. Även i Sverige har det producerats mer mjölk än på länge. Dessutom har Ryssland bojkottat varor från Europa på grund av de sanktioner EU infört. Ryssland är en stor importör av mejeriprodukter från många olika mejerier runt om i Europa så den mjölk som tidigare gick dit måste nu hitta andra marknader. Följden blir en obalans mellan utbud och efterfrågan.

Vill du som konsument gynna de svenska mjölkbönderna ska du fortsätta köpa svensk mjölk, köp också den svenska filen, yoghurten, smöret, grädden och osten för konsumtionsmjölken är en ganska liten del av alla de produkter som görs av vår mjölk.

Hälsningar från en grupp lokala mjölkbönder från Arlas Östra Skaraborgskrets.

Louise C-B Hellström

ordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.