17 feb 2015 06:00

17 feb 2015 06:00

Samhällets svagaste kan inte vänta

Debatt:

Ingen kan ha undgått vår uppmaning till er, finansminister Magdalena Andersson (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), att som ansvariga ministrar ta strid för samhällets mest utsatta. Sveriges ideella hjälpverksamhet hotas av nedläggning och i spåren av detta kommer många som lever ett hårt liv, de socialt eller ekonomiskt utsatta, att drabbas mycket hårt. Enligt de nya momsreglerna ska vi sedan årsskiftet gå från att betala noll till 25 procent moms på försäljning av människors gåvor.

Vi i Ideell Second Hand, ett nätverk av organisationer med bland annat Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner och Myrorna, bedriver återanvändning och second hand-försäljning i ideellt samhällsnyttigt syfte. Överskottet från allt det vi säljer går till att hjälpa samhällets mest utsatta. Vi har träffat riksdagsledamöter i flera partier, och alla är eniga om att det är helt fel att pengar som ska gå till de mest utsatta istället går till statskassan. Men för att komma till en lösning krävs en lagändring som harmoniserar med EU:s regler. Då krävs politiskt ledarskap. Varför skyller du Magdalena Andersson på EU istället för att ta ett eget initiativ?

Socialt arbete och bistånd får inte längre medel från oss och utsatta människor blir inte hjälpta utan måste – i bästa fall – vända sig till stat, kommun och landsting. Tillsammans ger vi över 200 miljoner årligen till sådant som läxhjälp, soppkök, kvinnojourer, härbärgen, asylboenden och missbrukarvård. Ett oerhört ansvar som berör väldigt många, kommer inte försvinna utan istället landa på politikernas bord.

22 000 ton begagnade textilier samlas in av alla våra organisationer varje år. Till det kommer alla möbler och prylar. Vi hanterar och utvecklar insamlingssystem för återvinning och återanvändning för kommuner och näringsliv i hela Sverige. Det försvinner. Istället för att bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan genom återanvändning riskerar allt hamna på sopberget.

Våra organisationer samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att hitta lösningar för arbetsträning. Den möjligheten försvinner nu. 7 200 personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och som hos oss får en möjlighet till att arbeta utifrån egen takt och egna förutsättningar, kan inte längre vara kvar.

Alice Bah Kuhnke är tyst och du Magdalena Andersson, säger att du inte kan lova att det kommer en lösning under året. Det räcker inte för oss. Vi är desperata, våra verksamheter har redan börjat stänga ned. Men det är inte vi som drabbas hårdast, utan det är de svagaste. När det verkligen gäller är det vi som finns där, för dessa personer kan inte vänta. Ett exempel, nyss fick vi en förfrågan om akut stöd till hundratals EU-migranter som måste få tak över huvudet i minusgrader. Vad tycker ni att vi ska svara? Att vi inte kan lova värme och en säng för våra pengar ska gå till staten? Det kan vi inte gå med på och undrar därför hur er handlingsplan ser ut, Magdalena Andersson och Alice Bah Kuhnke?

Caroline Andermatt

vd Myrorna och ordförande Ideell Second Hand

Magnus Lundén

enhetschef Svenska Röda Korset

Ingen kan ha undgått vår uppmaning till er, finansminister Magdalena Andersson (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), att som ansvariga ministrar ta strid för samhällets mest utsatta. Sveriges ideella hjälpverksamhet hotas av nedläggning och i spåren av detta kommer många som lever ett hårt liv, de socialt eller ekonomiskt utsatta, att drabbas mycket hårt. Enligt de nya momsreglerna ska vi sedan årsskiftet gå från att betala noll till 25 procent moms på försäljning av människors gåvor.

Vi i Ideell Second Hand, ett nätverk av organisationer med bland annat Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner och Myrorna, bedriver återanvändning och second hand-försäljning i ideellt samhällsnyttigt syfte. Överskottet från allt det vi säljer går till att hjälpa samhällets mest utsatta. Vi har träffat riksdagsledamöter i flera partier, och alla är eniga om att det är helt fel att pengar som ska gå till de mest utsatta istället går till statskassan. Men för att komma till en lösning krävs en lagändring som harmoniserar med EU:s regler. Då krävs politiskt ledarskap. Varför skyller du Magdalena Andersson på EU istället för att ta ett eget initiativ?

Socialt arbete och bistånd får inte längre medel från oss och utsatta människor blir inte hjälpta utan måste – i bästa fall – vända sig till stat, kommun och landsting. Tillsammans ger vi över 200 miljoner årligen till sådant som läxhjälp, soppkök, kvinnojourer, härbärgen, asylboenden och missbrukarvård. Ett oerhört ansvar som berör väldigt många, kommer inte försvinna utan istället landa på politikernas bord.

22 000 ton begagnade textilier samlas in av alla våra organisationer varje år. Till det kommer alla möbler och prylar. Vi hanterar och utvecklar insamlingssystem för återvinning och återanvändning för kommuner och näringsliv i hela Sverige. Det försvinner. Istället för att bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan genom återanvändning riskerar allt hamna på sopberget.

Våra organisationer samarbetar med myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för att hitta lösningar för arbetsträning. Den möjligheten försvinner nu. 7 200 personer som hamnat utanför arbetsmarknaden och som hos oss får en möjlighet till att arbeta utifrån egen takt och egna förutsättningar, kan inte längre vara kvar.

Alice Bah Kuhnke är tyst och du Magdalena Andersson, säger att du inte kan lova att det kommer en lösning under året. Det räcker inte för oss. Vi är desperata, våra verksamheter har redan börjat stänga ned. Men det är inte vi som drabbas hårdast, utan det är de svagaste. När det verkligen gäller är det vi som finns där, för dessa personer kan inte vänta. Ett exempel, nyss fick vi en förfrågan om akut stöd till hundratals EU-migranter som måste få tak över huvudet i minusgrader. Vad tycker ni att vi ska svara? Att vi inte kan lova värme och en säng för våra pengar ska gå till staten? Det kan vi inte gå med på och undrar därför hur er handlingsplan ser ut, Magdalena Andersson och Alice Bah Kuhnke?

Caroline Andermatt

vd Myrorna och ordförande Ideell Second Hand

Magnus Lundén

enhetschef Svenska Röda Korset

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.