18 feb 2015 06:01

18 feb 2015 06:01

Plågade djur blir till hundmat

Märkning av hundmatsförpackningar är inte alls så reglerad som märkningen av människomat.

Många hundägare luras av märkning som svenskt och svenska flaggor på påsarna, när de köper torrfoder till sina hundar. Det är då lätt att tro att djuren, som köttet i påsen kommer från, levde sin tid i Sverige. Så är det inte. Svenskt betyder här bara att hundmatstillverkningen skett i Sverige. Köttet i påsarna är importerat och – för griskött – illegalt producerat i strid med EU:s djurskyddslagar.

Jag har mejlat alla producenter av hundtorrfoder och grävt fram, att det bara finns ett torrfoder där allt kött kommer från svenska djur, som föds upp i enlighet med EU:s djurskyddslagar. Det fodret tillverkas i Bro. Ingen av hundmatstillverkarna ställer några krav på hur djuren som hamnar i deras hundfoder ska ha haft det i sina liv. De frågar inte efter om kycklingar näbbklippts, om grisar packats ihop på miniytor; om grisarna svansklippts, tandklippts, fått antibiotika i fodret varje dag, eller om suggorna står fastlåsta mellan gallergrindar under halva sina liv, utan att kunna flytta sig en meter. Även veterinärer säljer ofta hundfoder gjorda på djur som fötts upp i strid med EU:s djurskyddslagar.

Reglerna för vad man får skriva på en hundmatspåse är så få, att det utan risk går att förleda konsumenterna så här. Ska grisar och kycklingar behöva utstå djurplågeri, för att bli mat åt hundar och katter?

Ylva Gefvert

Många hundägare luras av märkning som svenskt och svenska flaggor på påsarna, när de köper torrfoder till sina hundar. Det är då lätt att tro att djuren, som köttet i påsen kommer från, levde sin tid i Sverige. Så är det inte. Svenskt betyder här bara att hundmatstillverkningen skett i Sverige. Köttet i påsarna är importerat och – för griskött – illegalt producerat i strid med EU:s djurskyddslagar.

Jag har mejlat alla producenter av hundtorrfoder och grävt fram, att det bara finns ett torrfoder där allt kött kommer från svenska djur, som föds upp i enlighet med EU:s djurskyddslagar. Det fodret tillverkas i Bro. Ingen av hundmatstillverkarna ställer några krav på hur djuren som hamnar i deras hundfoder ska ha haft det i sina liv. De frågar inte efter om kycklingar näbbklippts, om grisar packats ihop på miniytor; om grisarna svansklippts, tandklippts, fått antibiotika i fodret varje dag, eller om suggorna står fastlåsta mellan gallergrindar under halva sina liv, utan att kunna flytta sig en meter. Även veterinärer säljer ofta hundfoder gjorda på djur som fötts upp i strid med EU:s djurskyddslagar.

Reglerna för vad man får skriva på en hundmatspåse är så få, att det utan risk går att förleda konsumenterna så här. Ska grisar och kycklingar behöva utstå djurplågeri, för att bli mat åt hundar och katter?

Ylva Gefvert

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.