20 feb 2015 06:00

20 feb 2015 06:00

Omvärlden kör förbi Skövde

VINDKRAFT.

Självförsörjande. Ett av Sveriges största bagerier, Polarbröd med cirka 400 anställda, har meddelat att de nu från och med januari är 100 procent självförsörjande på egenproducerad vindkrafts-el.

Skövde kommun skrev för några år sedan in i ett visionsdokument att man siktade på att vara självförsörjande på energi 2025. För att få fart på detta lämnade jag i februari 2011 in en motion om att man skulle konkretisera detta genom att upprätta ett investeringsprogram. Motionen är ännu inte behandlad av kommunfullmäktige trots att den lämnades in för fyra år sedan.

Omvärlden kör förbi Skövde så det ryker! Nordirland meddelade nyligen att under tre veckors tid i januari, så producerade deras vindkraftverk 42 procent av landets el-behov. En specifik söndag under 2014 meddelade Spanien att de till 100 procent försörjdes av egen vindkraft. Danmark är dock bäst i klassen med 39 procents egen vindkraftel-produktion på årsbasis, år 2014. Sverige låg år 2014 på 8 procent. Tvärtemot vad många tror så producerar vindkraftverken bäst på vinterhalvåret.

Skövdealliansen – kom igen nu, visa framfötterna, inte bakfötterna!

Sture Grönblad

Miljöpartiet

Skövde kommun skrev för några år sedan in i ett visionsdokument att man siktade på att vara självförsörjande på energi 2025. För att få fart på detta lämnade jag i februari 2011 in en motion om att man skulle konkretisera detta genom att upprätta ett investeringsprogram. Motionen är ännu inte behandlad av kommunfullmäktige trots att den lämnades in för fyra år sedan.

Omvärlden kör förbi Skövde så det ryker! Nordirland meddelade nyligen att under tre veckors tid i januari, så producerade deras vindkraftverk 42 procent av landets el-behov. En specifik söndag under 2014 meddelade Spanien att de till 100 procent försörjdes av egen vindkraft. Danmark är dock bäst i klassen med 39 procents egen vindkraftel-produktion på årsbasis, år 2014. Sverige låg år 2014 på 8 procent. Tvärtemot vad många tror så producerar vindkraftverken bäst på vinterhalvåret.

Skövdealliansen – kom igen nu, visa framfötterna, inte bakfötterna!

Sture Grönblad

Miljöpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.