20 feb 2015 06:00

20 feb 2015 06:00

Pension ska beskattas som lön!

Debatt.:

Lars-Arne Staxäng och Sten Bergheden (M) påstår i en debattartikel i SLA 18/2 att Socialdemokraternas vallöfte om att steg för steg avskaffa pensionärsskatten ”var bluff”. Av deras uttalande att döma har de varken läst höstens budgetproposition eller förstått konsekvenserna av hur de själv har röstat i riksdagen.

Fakta är följande. I den budgetproposition som samarbetsregeringen la i riksdagen i höstas föreslog vi ett första steg mot att helt avskaffa pensionärsskatten. Lars-Arne Staxäng och Sten Bergheden (M) röstade tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna mot förslaget. Tydligare än så kan det inte bli. Vi Socialdemokrater står fast vid vårt vallöfte. Alliansen och Sverigedemokraterna tycker däremot att det är rimligt att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

Sverige är det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än den som jobbar. Det är givetvis alldeles orimligt. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan. Därför har Socialdemokraterna också röstat emot varje förslag att öka skillnaden i beskattning. I samband med valrörelsen presenterade vi vår plan för att steg för steg avskaffa pensionärsskatten. Det första steget, att helt ta bort skillnaden för de cirka 100 000 personer som har hel garantipension. Alla andra pensionärer får motsvarande sänkning av skatten. I budgetpropositionen som lades fram i höstas finns förstås förslag om sänkt pensionärsskatt.

Tyvärr valde allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att rösta ned förslaget. Det innebär att pensionärerna fortsätter att betala högre skatt än löntagare. Men vi ger oss inte utan återkommer med förslag om sänkt skatt för pensionärer. Pension ska beskattas som lön. Allt annat är orimligt.

Tomas Eneroth (S)

gruppledare i riksdagen

Monica Green (S)

riksdagsledamot, Skaraborg

Lars-Arne Staxäng och Sten Bergheden (M) påstår i en debattartikel i SLA 18/2 att Socialdemokraternas vallöfte om att steg för steg avskaffa pensionärsskatten ”var bluff”. Av deras uttalande att döma har de varken läst höstens budgetproposition eller förstått konsekvenserna av hur de själv har röstat i riksdagen.

Fakta är följande. I den budgetproposition som samarbetsregeringen la i riksdagen i höstas föreslog vi ett första steg mot att helt avskaffa pensionärsskatten. Lars-Arne Staxäng och Sten Bergheden (M) röstade tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna mot förslaget. Tydligare än så kan det inte bli. Vi Socialdemokrater står fast vid vårt vallöfte. Alliansen och Sverigedemokraterna tycker däremot att det är rimligt att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

Sverige är det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än den som jobbar. Det är givetvis alldeles orimligt. Pension är uppskjuten lön och ska beskattas som sådan. Därför har Socialdemokraterna också röstat emot varje förslag att öka skillnaden i beskattning. I samband med valrörelsen presenterade vi vår plan för att steg för steg avskaffa pensionärsskatten. Det första steget, att helt ta bort skillnaden för de cirka 100 000 personer som har hel garantipension. Alla andra pensionärer får motsvarande sänkning av skatten. I budgetpropositionen som lades fram i höstas finns förstås förslag om sänkt pensionärsskatt.

Tyvärr valde allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna att rösta ned förslaget. Det innebär att pensionärerna fortsätter att betala högre skatt än löntagare. Men vi ger oss inte utan återkommer med förslag om sänkt skatt för pensionärer. Pension ska beskattas som lön. Allt annat är orimligt.

Tomas Eneroth (S)

gruppledare i riksdagen

Monica Green (S)

riksdagsledamot, Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.