23 feb 2015 06:01

23 feb 2015 06:01

Skolarbetet ska skötas på skoltid

LÄXOR.

Jag tycker att läxor är dåligt! På grund av att man ska lära sig i skolan och inte hemma på sin fritid. För det första är skolan mitt jobb, min plikt och min professionalitet. För det andra tror jag inte att arbetare tar med sig sitt arbete hem när de stämplar ut.

Visserligen måste jag jobba hemma om jag ligger efter i något ämne, men annars tycker jag att det är helt orimligt att arbeta med skoluppgifter på min dyrbara fritid. Dessutom har inte alla elever samma förutsättningar med att t.ex. få läxhjälp hemma. Däremot har alla det i skolan.

Min fritid är nämligen minst lika viktig som min skoltid. I skolan ska jag ägna mig åt skolgrejer, på fritiden ska jag ägna mig åt vad jag vill.

Ibland är det så mycket läxor och skoluppgifter att stress uppstår. Då blir det tvärtom, att man inte hinner vila ut när man är hemma, utan bara pluggar. Då kommer man helt omotiverad och så trött till skolan att det oftast inte blir något gjort överhuvudtaget.

Trots det så får man bära hem mer och mer läxor, och blir mer och mer omotiverad. Inte bara till skolan, utan även till allt annat. Om man inte får njuta av det roliga i livet på sin fritid, så blir man ju inte motiverad till det heller.

Ska en elev alltså få sämre betyg för att han/hon inte har samma förutsättningar med läxhjälp? Trots att personen kanske jobbar minst lika bra i skolan som andra elever?

Samtidigt måste man se till att vara förberedd och påläst till ett prov, och om man inte får tillräckligt med hjälp med det i skolan, så får man lösa det på annat sätt. Eller om man får och erbjuds hjälp i skolan, men struntar i det, då är det ens ansvar att jobba hemma. Samma som att en vuxen arbetare struntar i att göra klart sitt jobb under arbetstid, så får man göra klart det hemma eller jobba övertid.

Avslutningsvis vill jag återigen påpeka att alla har olika förutsättningar och att man ska betygsätta eleven i skolan, inte hemma!

Olle Elander

BF 1 Fågelviksgymnasiet

Jag tycker att läxor är dåligt! På grund av att man ska lära sig i skolan och inte hemma på sin fritid. För det första är skolan mitt jobb, min plikt och min professionalitet. För det andra tror jag inte att arbetare tar med sig sitt arbete hem när de stämplar ut.

Visserligen måste jag jobba hemma om jag ligger efter i något ämne, men annars tycker jag att det är helt orimligt att arbeta med skoluppgifter på min dyrbara fritid. Dessutom har inte alla elever samma förutsättningar med att t.ex. få läxhjälp hemma. Däremot har alla det i skolan.

Min fritid är nämligen minst lika viktig som min skoltid. I skolan ska jag ägna mig åt skolgrejer, på fritiden ska jag ägna mig åt vad jag vill.

Ibland är det så mycket läxor och skoluppgifter att stress uppstår. Då blir det tvärtom, att man inte hinner vila ut när man är hemma, utan bara pluggar. Då kommer man helt omotiverad och så trött till skolan att det oftast inte blir något gjort överhuvudtaget.

Trots det så får man bära hem mer och mer läxor, och blir mer och mer omotiverad. Inte bara till skolan, utan även till allt annat. Om man inte får njuta av det roliga i livet på sin fritid, så blir man ju inte motiverad till det heller.

Ska en elev alltså få sämre betyg för att han/hon inte har samma förutsättningar med läxhjälp? Trots att personen kanske jobbar minst lika bra i skolan som andra elever?

Samtidigt måste man se till att vara förberedd och påläst till ett prov, och om man inte får tillräckligt med hjälp med det i skolan, så får man lösa det på annat sätt. Eller om man får och erbjuds hjälp i skolan, men struntar i det, då är det ens ansvar att jobba hemma. Samma som att en vuxen arbetare struntar i att göra klart sitt jobb under arbetstid, så får man göra klart det hemma eller jobba övertid.

Avslutningsvis vill jag återigen påpeka att alla har olika förutsättningar och att man ska betygsätta eleven i skolan, inte hemma!

Olle Elander

BF 1 Fågelviksgymnasiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.