25 feb 2015 06:00

25 feb 2015 06:00

Vi har fullt förtroende för Jan Björklund

Debatt.:

Den senaste tiden har det varit, för att uttrycka det milt, tämligen turbulent kring och i Folkpartiet. Debatten har kantats av krav i olika former, både vad gällande politikens innehåll och på politiker. Man kan lite elakt hävda att kravliberalismen har gått lite väl långt när kommunala företrädare premierar krav på Jan Björklunds avgång som partiledare.

Jan Björklund har deklarerat att han ämnar sitta kvar som partiledare och leda Folkpartiets förändringsarbete. I detta har han Liberala ungdomsförbundet Västs fullhjärtade stöd. Det är vår fasta övertygelse att Folkpartiet inte skall vika sig för opportunistiska avgångskrav. För problemet stavas inte Jan Björklund.

En sak har kritikerna helt rätt i, och det är att Folkpartiet behöver förnyas, förändras och förbättras. Detta är alla rörande överens om. Men ett förändringsarbete av den omfattning som behövs i FP löses bäst nedifrån och upp, och inte tvärt om. Jan Björklund kan avgå flera gånger om, utan att det påverkar opinionen nämnvärt i Göteborg, Kungsbacka eller Flen. Ett förnyelsearbete likt moderaternas övergång till Nya Moderaterna 2006 är direkt nödvändigt. Ett sådant stålbad gör ont, tar tid och kan mottas med skepticism. Det är ingen tacksam uppgift att leda ett sådant arbete, men om det är någon som är både villig och kompetent nog att genomföra dessa interna reformer så är det Jan Björklund. För sanningen är den att alla folkpartistiska företrädare, på alla nivåer, behöver ägna sig åt självrannsakan och slutsatsen bör bli att alla inte är kapabla att genomföra den omställning som krävs för att rädda partiet. Svaret är tyvärr inte så lätt att ett partiledarbyte skulle vara en quick-fix.

Visst gör det ont när knoppar brister och visst kan det vara jobbigt när både organisation och politik måste förändras. Det kräver kurage. Det är en egenskap Björklund med besked visat att han har. Att exempelvis föreslå språkkrav för medborgarskap, trots att han och partiledningen vet att det är förknippat med förolämpningar, hån och mothugg både internt och externt, tyder på principfasthet och kurage. Att dessutom rakryggat kunna ta avstånd från förslag som kommunala maxtak för flyktingmottagande tyder dessutom på att Björklund är rätt man för jobbet som partiledare.

Klart är att både organisation och politik måste läggas om. Och klart är att det arbetet kräver rutin, kurage och förändringsvilja. Egenskaper Björklund innehar, och det är därför LUF Väst öppet och stolt ställer sig bakom vår partiledare.

LUF Väst distriktsstyrelse

genom distriktsordförande Max Sjöberg

Den senaste tiden har det varit, för att uttrycka det milt, tämligen turbulent kring och i Folkpartiet. Debatten har kantats av krav i olika former, både vad gällande politikens innehåll och på politiker. Man kan lite elakt hävda att kravliberalismen har gått lite väl långt när kommunala företrädare premierar krav på Jan Björklunds avgång som partiledare.

Jan Björklund har deklarerat att han ämnar sitta kvar som partiledare och leda Folkpartiets förändringsarbete. I detta har han Liberala ungdomsförbundet Västs fullhjärtade stöd. Det är vår fasta övertygelse att Folkpartiet inte skall vika sig för opportunistiska avgångskrav. För problemet stavas inte Jan Björklund.

En sak har kritikerna helt rätt i, och det är att Folkpartiet behöver förnyas, förändras och förbättras. Detta är alla rörande överens om. Men ett förändringsarbete av den omfattning som behövs i FP löses bäst nedifrån och upp, och inte tvärt om. Jan Björklund kan avgå flera gånger om, utan att det påverkar opinionen nämnvärt i Göteborg, Kungsbacka eller Flen. Ett förnyelsearbete likt moderaternas övergång till Nya Moderaterna 2006 är direkt nödvändigt. Ett sådant stålbad gör ont, tar tid och kan mottas med skepticism. Det är ingen tacksam uppgift att leda ett sådant arbete, men om det är någon som är både villig och kompetent nog att genomföra dessa interna reformer så är det Jan Björklund. För sanningen är den att alla folkpartistiska företrädare, på alla nivåer, behöver ägna sig åt självrannsakan och slutsatsen bör bli att alla inte är kapabla att genomföra den omställning som krävs för att rädda partiet. Svaret är tyvärr inte så lätt att ett partiledarbyte skulle vara en quick-fix.

Visst gör det ont när knoppar brister och visst kan det vara jobbigt när både organisation och politik måste förändras. Det kräver kurage. Det är en egenskap Björklund med besked visat att han har. Att exempelvis föreslå språkkrav för medborgarskap, trots att han och partiledningen vet att det är förknippat med förolämpningar, hån och mothugg både internt och externt, tyder på principfasthet och kurage. Att dessutom rakryggat kunna ta avstånd från förslag som kommunala maxtak för flyktingmottagande tyder dessutom på att Björklund är rätt man för jobbet som partiledare.

Klart är att både organisation och politik måste läggas om. Och klart är att det arbetet kräver rutin, kurage och förändringsvilja. Egenskaper Björklund innehar, och det är därför LUF Väst öppet och stolt ställer sig bakom vår partiledare.

LUF Väst distriktsstyrelse

genom distriktsordförande Max Sjöberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.