03 mar 2015 06:01

03 mar 2015 06:01

Vart är språket på väg?

SPRÅKET

Vart är vi på väg egentligen? Jag är dåligt informerad om hur det ser ut utanför Sveriges gränser men det verkar vara likadant där som här.

Jag har länge tyckt att det verkar konstigt, i varje fall i mina öron, och många jag pratat med håller med mig.

För att inte gå allt för långt tillbaka i tiden så börjar vi med uttrycket hen, vi har ju klarat oss utan ett sådant ord tidigare så det borde vi gjort även nu. Jag hoppas barnen får lära sig att böja ordet i skolan, om det är en bestämd hen heter det då henne? Om det heter så vet man ju inte om det är ett odefinierat kön eller en kvinna.

Om nu ordet hen finns för att inte skapa skillnad mellan könen så borde Partiet FI byta namn till Henistiskt Initiativ för de kämpar väl för jämställdhet mellan könen?

När jag hörde att man hade tagit bort delar ur Kalle Anka-filmen Tomtens verkstad så började jag undra om det finns folk som inte gör annat än hittar på fel. Vad var det för fel i den scenen? Det pågick produktion av leksaker, sedan kontrollerades produkten och fick en godkännandestämpel på sig. Är det fel att kontrollera produkter, var felet att det var en maskulin figur som godkände en feminin produkt, hade det varit bättre att det var tvärtom, eller var det kanske för att stämpeln sattes under kjolen? Ja, jag är väl dum i huvudet som inte förstår men jag vet att jag inte är ensam om det.

Sedan en lite journalistisk grej, kanske mest riktad mot sportjournalister och kanske allra mest i etermedia.

För inte så länge sedan så var det ett tv-program som hette Hjältegalan. De som i media allra mest kallats för hjälte fick inga priser, var det ingen gala för hjältar eller är inte alla dessa sporthjältar riktiga hjältar när de utför sina bragder? Kan ni inte variera era heroiska utnämningar för vad dessa överbetalda arbetare utför inför publik.

Slutligen lite om det som i media kallas komik. Förr var komik ganska roande, numera bygger det till stor del på att smutskasta folk eller företeelser. I mina öron så låter det som mobbning. Skulle en skolelev kopiera mycket av det som sägs på scenen och rikta det mot en annan elev så skulle det direkt kallas mobbing.

Det satiriska tidningar sysslar med är i deras ögon roligt, i mina ögon är det mobbning. Jag undrar om tryckfriheten skall tillåta hånande av andra, alltså mobbning.

Ja, dagens politik har också blivit mobbning, skitsnack om motståndarna.

KL

Vart är vi på väg egentligen? Jag är dåligt informerad om hur det ser ut utanför Sveriges gränser men det verkar vara likadant där som här.

Jag har länge tyckt att det verkar konstigt, i varje fall i mina öron, och många jag pratat med håller med mig.

För att inte gå allt för långt tillbaka i tiden så börjar vi med uttrycket hen, vi har ju klarat oss utan ett sådant ord tidigare så det borde vi gjort även nu. Jag hoppas barnen får lära sig att böja ordet i skolan, om det är en bestämd hen heter det då henne? Om det heter så vet man ju inte om det är ett odefinierat kön eller en kvinna.

Om nu ordet hen finns för att inte skapa skillnad mellan könen så borde Partiet FI byta namn till Henistiskt Initiativ för de kämpar väl för jämställdhet mellan könen?

När jag hörde att man hade tagit bort delar ur Kalle Anka-filmen Tomtens verkstad så började jag undra om det finns folk som inte gör annat än hittar på fel. Vad var det för fel i den scenen? Det pågick produktion av leksaker, sedan kontrollerades produkten och fick en godkännandestämpel på sig. Är det fel att kontrollera produkter, var felet att det var en maskulin figur som godkände en feminin produkt, hade det varit bättre att det var tvärtom, eller var det kanske för att stämpeln sattes under kjolen? Ja, jag är väl dum i huvudet som inte förstår men jag vet att jag inte är ensam om det.

Sedan en lite journalistisk grej, kanske mest riktad mot sportjournalister och kanske allra mest i etermedia.

För inte så länge sedan så var det ett tv-program som hette Hjältegalan. De som i media allra mest kallats för hjälte fick inga priser, var det ingen gala för hjältar eller är inte alla dessa sporthjältar riktiga hjältar när de utför sina bragder? Kan ni inte variera era heroiska utnämningar för vad dessa överbetalda arbetare utför inför publik.

Slutligen lite om det som i media kallas komik. Förr var komik ganska roande, numera bygger det till stor del på att smutskasta folk eller företeelser. I mina öron så låter det som mobbning. Skulle en skolelev kopiera mycket av det som sägs på scenen och rikta det mot en annan elev så skulle det direkt kallas mobbing.

Det satiriska tidningar sysslar med är i deras ögon roligt, i mina ögon är det mobbning. Jag undrar om tryckfriheten skall tillåta hånande av andra, alltså mobbning.

Ja, dagens politik har också blivit mobbning, skitsnack om motståndarna.

KL

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.