04 mar 2015 06:00

04 mar 2015 06:00

Så menar jag, "Finsk invandrare"

Jag har uppmärksammats om att signaturen ”Finsk invandrare” undrar vad jag menar med social solidaritet. Därmed avser jag medborgarnas vilja att ta gemensamt ansvar för samhällets välfärd.

Signaturen undrar också på vad sätt mångetniciteten skulle hota denna sociala solidaritet. Om majoritetsbefolkningen och nyanlända grupper konkurrerar om samhällets begränsade resurser, med försämrad välfärd som följd, kan den sociala solidariteten urholkas. Risken är särskilt stor om de nyanlända själva endast marginellt kan bidra till välfärden och inte delar och respekterar majoritetsbefolkningens grundvärderingar.

Johan Järemo

Jag har uppmärksammats om att signaturen ”Finsk invandrare” undrar vad jag menar med social solidaritet. Därmed avser jag medborgarnas vilja att ta gemensamt ansvar för samhällets välfärd.

Signaturen undrar också på vad sätt mångetniciteten skulle hota denna sociala solidaritet. Om majoritetsbefolkningen och nyanlända grupper konkurrerar om samhällets begränsade resurser, med försämrad välfärd som följd, kan den sociala solidariteten urholkas. Risken är särskilt stor om de nyanlända själva endast marginellt kan bidra till välfärden och inte delar och respekterar majoritetsbefolkningens grundvärderingar.

Johan Järemo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.