05 mar 2015 06:00

05 mar 2015 06:00

Vi är förvånade att S i Skövde säger blankt nej

Debatt:

Fyra S-ledamöter har i bland annat SLA försökt plocka partipolitiska poäng på den uppgörelse som vi i Alliansen har gjort med dem och Miljöpartiet. Det kan vara värt att påminna dem om att uppgörelser görs mellan flera parter, i det här fallet sex av riksdagens partier. Socialdemokraterna borde fundera över hur de vårdar överenskommelser. Deras debattartikel bidrar nämligen inte på den punkten.

I de förhandlingar som ledde fram till betygsuppgörelsen har S- och MP-regeringens representanter sagt att det är viktigt att främja och uppmuntra till deltagande i den försöksverksamhet som uppgörelsen kom fram till. 100 skolor ska pröva betyg från årskurs fyra. Innebär de fyra Socialdemokraternas debattartikel att S nu svänger i frågan? Från flera S-styrda kommuner får vi redan oroväckande signaler om att Socialdemokraterna bojkottar försöksverksamheten.

Vi enades bland annat om följande, apropå försöksverksamheten: En förutsättning är att det finns intresse hos skolans ledning och lärare samt att samråd skett med föräldrar. Grundprincipen är att de ansökningar som kommer in ska beviljas om de uppfyller kriterierna. Här vill alltså Monica Green och andra socialdemokrater ställa sig i vägen för rektorer, lärare och föräldrar, tvärtemot vad vi har enats om. Varför?

Vi trodde att Socialdemokraterna och Miljöpartiet centralt hade förankrat uppgörelsen i sina respektive partier. Därför blir vi både förvånade och besvikna när Monica Green nu har deklarerat att Socialdemokraterna i Skövde säger blankt nej till denna försöksverksamhet.

Det viktigaste för oss i Alliansen är att skolpolitiken bidrar till att ge svar på frågan Hur vänder vi elevernas sjunkande kunskapsresultat? Tidig återkoppling till eleverna är en viktig del av det. Därför enades vi också om kunskapsmål i läsning, samt att obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik införs från årskurs 1.

I regerande ingår förhandlande, kompromissande och ansvarstagande, något som Socialdemokraterna tycks ha svårt att acceptera. De lever kvar i det förgångna, då de i stor utsträckning kunde diktera villkoren för svensk politik. Väljarkåren har visat att den tiden är förbi. Det är dags att S drar konsekvenserna av det. Börja gärna med att stå för de uppgörelser ni skriver under.

Cecilia Widegren (M)

Ulrika Carlsson (C)

Annika Eclund (KD)

riksdagsledamöter Skaraborg

Pär Johnson (Fp)

förbundsordförande

I de förhandlingar som ledde fram till betygsuppgörelsen har S- och MP-regeringens representanter sagt att det är viktigt att främja och uppmuntra till deltagande i den försöksverksamhet som uppgörelsen kom fram till. 100 skolor ska pröva betyg från årskurs fyra. Innebär de fyra Socialdemokraternas debattartikel att S nu svänger i frågan? Från flera S-styrda kommuner får vi redan oroväckande signaler om att Socialdemokraterna bojkottar försöksverksamheten.

Vi enades bland annat om följande, apropå försöksverksamheten: En förutsättning är att det finns intresse hos skolans ledning och lärare samt att samråd skett med föräldrar. Grundprincipen är att de ansökningar som kommer in ska beviljas om de uppfyller kriterierna. Här vill alltså Monica Green och andra socialdemokrater ställa sig i vägen för rektorer, lärare och föräldrar, tvärtemot vad vi har enats om. Varför?

Vi trodde att Socialdemokraterna och Miljöpartiet centralt hade förankrat uppgörelsen i sina respektive partier. Därför blir vi både förvånade och besvikna när Monica Green nu har deklarerat att Socialdemokraterna i Skövde säger blankt nej till denna försöksverksamhet.

Det viktigaste för oss i Alliansen är att skolpolitiken bidrar till att ge svar på frågan Hur vänder vi elevernas sjunkande kunskapsresultat? Tidig återkoppling till eleverna är en viktig del av det. Därför enades vi också om kunskapsmål i läsning, samt att obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik införs från årskurs 1.

I regerande ingår förhandlande, kompromissande och ansvarstagande, något som Socialdemokraterna tycks ha svårt att acceptera. De lever kvar i det förgångna, då de i stor utsträckning kunde diktera villkoren för svensk politik. Väljarkåren har visat att den tiden är förbi. Det är dags att S drar konsekvenserna av det. Börja gärna med att stå för de uppgörelser ni skriver under.

Cecilia Widegren (M)

Ulrika Carlsson (C)

Annika Eclund (KD)

riksdagsledamöter Skaraborg

Pär Johnson (Fp)

förbundsordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.