06 mar 2015 06:00

06 mar 2015 06:00

Bygg ut flygplatsen

SKÖVDE FLYGPLATS.

Största orsaken till att flygplatsen ej fått tillräcklig expansion är att kommunen ej tog till tillräckligt markområde till flygplatsen. Det fattas några hundratal längdmeter på landningsbanan för att kunna ta emot de större charterplanen. Jag har under de cirka 25 år som gått sedan starten fört fram nödvändigheten, att kommunen kontaktar berörd markinnehavare och köper in den mark som fattas. Tyvärr har politikerna ej varit så framsynta. Kommunen kan åberopa expropriation om markägaren vägrar sälja.

En andra orsak är, att enighet ej uppnåtts med övriga kommuner att satsa helhjärtat på Skövde som bas för gemensam flygplats i gamla Skaraborg. I en debattartikel i SLA 1986-05-23 påtalade jag som dåvarande ordförande i SHIO och även i Näringslivskommittén i Skövde, näringslivets synpunkter. Ett argument till Skövde var och är att om man drar en cirkel med radien fem mil med centrum i Skövde så når man ett upptagsområde på cirka 250 000 personer. Drar man liknande cirkel med Lidköping som centrum blir halva cirkelytan sjöområde.

Näringslivet blir allt mer beroende av utländska kontakter och det är hög tid att Skövdepolitikerna gemensamt tar tag i frågan om förlängning av banan.

Gösta Carlson

civilingenjör

En andra orsak är, att enighet ej uppnåtts med övriga kommuner att satsa helhjärtat på Skövde som bas för gemensam flygplats i gamla Skaraborg. I en debattartikel i SLA 1986-05-23 påtalade jag som dåvarande ordförande i SHIO och även i Näringslivskommittén i Skövde, näringslivets synpunkter. Ett argument till Skövde var och är att om man drar en cirkel med radien fem mil med centrum i Skövde så når man ett upptagsområde på cirka 250 000 personer. Drar man liknande cirkel med Lidköping som centrum blir halva cirkelytan sjöområde.

Näringslivet blir allt mer beroende av utländska kontakter och det är hög tid att Skövdepolitikerna gemensamt tar tag i frågan om förlängning av banan.

Gösta Carlson

civilingenjör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.