06 mar 2015 06:00

06 mar 2015 06:00

Islamofobin skadar vårt samhälle

RELIGIONER.

Allah = Gud? Likheterna är större än skillnaderna. I etik och tankesätt finns mycket gemensamt när man går till tron och individen. Sätter man religionerna i ett kulturellt sammanhang ökar skillnaderna. Jag vet för jag har arbetat i ett muslimskt land – Saudiarabien. Majoriteten av de flyktingar jag möter är muslimer. Jag frågar alla: Är du muslim eller kristen eller vad? Ingen reagerar för att jag ställer frågan då det kan ha stor betydelse för resultatet av kontakten.

Idag präglas många människor av hur Islamiska staten (IS) behandlar kristna, det finns en islamofobi som är skadlig för vårt samhälle. Den orsakas av en rädsla för det som är annorlunda. Bakom en slöja döljer sig en vanlig människa som du och jag. Det handlar helt enkelt om en rädsla för det annorlunda.

Lars Wilks då med sina Muhammed-satirer? Han försvaras av många som en föregångare i kritik av religion. Hans uttalande präglas av satir, inte kritik. Det finns all anledning att kritisera alla religioner över hur de utövas. Lars Wilks satir ökar motsättningarna, ja skapar upplopp. Hur är Lars Wilks som konstnär? Om man får tro honom själv är han en stor konstnär, enligt ett uttalande i Skövde för några år sedan. Lyssnar man på andra konstnärer är det tveksamt. Döm själv. För honom själv är provokationerna ett sätt att upprätthålla intresset för honom själv och han lyckas. Det är knappast en fråga om försvar av pressfrihet.

Jag kommer att fortsätta att möta muslimer och behandla dem efter vad de behöver. Jag behandlar alla lika oberoende av kön, hudfärg och religion.

Per-Olof Elfstrand

barnläkare

Idag präglas många människor av hur Islamiska staten (IS) behandlar kristna, det finns en islamofobi som är skadlig för vårt samhälle. Den orsakas av en rädsla för det som är annorlunda. Bakom en slöja döljer sig en vanlig människa som du och jag. Det handlar helt enkelt om en rädsla för det annorlunda.

Lars Wilks då med sina Muhammed-satirer? Han försvaras av många som en föregångare i kritik av religion. Hans uttalande präglas av satir, inte kritik. Det finns all anledning att kritisera alla religioner över hur de utövas. Lars Wilks satir ökar motsättningarna, ja skapar upplopp. Hur är Lars Wilks som konstnär? Om man får tro honom själv är han en stor konstnär, enligt ett uttalande i Skövde för några år sedan. Lyssnar man på andra konstnärer är det tveksamt. Döm själv. För honom själv är provokationerna ett sätt att upprätthålla intresset för honom själv och han lyckas. Det är knappast en fråga om försvar av pressfrihet.

Jag kommer att fortsätta att möta muslimer och behandla dem efter vad de behöver. Jag behandlar alla lika oberoende av kön, hudfärg och religion.

Per-Olof Elfstrand

barnläkare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.