07 mar 2015 06:00

09 mar 2015 21:03

Respektlöshet i dagens skola

SKOLAN.

Elever styr. Vad är orsaken till att betygsresultaten är så låga i Sverige i förhållandet till övriga nordiska länder? Vår tidigare skolminister Björklund har i två mandatperioder sökt hitta en lösning utan några resultat till det bättre.

Vad som saknas i dagens skolor är disciplin och aktning. Läraryrket som förr hade en hög status har tappat mycket och det är idag eleven som har alla rättigheter och styr i skolan.

Nyligen kunde vi läsa om den rektor som sökte avstyra att två elever tänkte misshandla en annan elev och själv blev knivskuren så illa att ambulans måste tillkallas. En annan lärare berättade i radio att han fick lämna den klass han undervisat i för att han försökt tala en elev tillrätta då han uppfört sig illa och denne då fick ett utbrott. Läraren fick inte ens övervara examen för den klass han tidigare undervisat i för att inte konfronteras med den argsinte eleven. Är det så vi vill ha dagens skola?

De borgerliga partierna har haft möjligheter under två mandatperioder utan att lyckats få några bättre resultat. Under en lång period har eleverna bara fått betyg i åttan och nian vilket medfört slapphet med läxor och annat. Vi har i Sverige en stor grupp elever som är duktiga och ambitiösa. Skall de då behöva få lägre betyg än de borde ha bara för att ett antal elever saboterar?

Läste i gårdagens tidning att SD gått ut med förslag om obligatorisk betygsättning för alla elever från årskurs fyra, själv anser jag att det bör ske redan från första klass.

Prenumerant

Vad som saknas i dagens skolor är disciplin och aktning. Läraryrket som förr hade en hög status har tappat mycket och det är idag eleven som har alla rättigheter och styr i skolan.

Nyligen kunde vi läsa om den rektor som sökte avstyra att två elever tänkte misshandla en annan elev och själv blev knivskuren så illa att ambulans måste tillkallas. En annan lärare berättade i radio att han fick lämna den klass han undervisat i för att han försökt tala en elev tillrätta då han uppfört sig illa och denne då fick ett utbrott. Läraren fick inte ens övervara examen för den klass han tidigare undervisat i för att inte konfronteras med den argsinte eleven. Är det så vi vill ha dagens skola?

De borgerliga partierna har haft möjligheter under två mandatperioder utan att lyckats få några bättre resultat. Under en lång period har eleverna bara fått betyg i åttan och nian vilket medfört slapphet med läxor och annat. Vi har i Sverige en stor grupp elever som är duktiga och ambitiösa. Skall de då behöva få lägre betyg än de borde ha bara för att ett antal elever saboterar?

Läste i gårdagens tidning att SD gått ut med förslag om obligatorisk betygsättning för alla elever från årskurs fyra, själv anser jag att det bör ske redan från första klass.

Prenumerant

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.