10 mar 2015 06:00

10 mar 2015 06:00

Tiggare är inga entreprenörer

TIGGARE.

Replik. Kära Åke Pilblad, EU har traditionellt sett haft som roll att främja den fria rörligheten av personer, tjänster, varor och kapital. Det är således i grund och botten en union med syftet att underlätta handeln mellan de länder som ingår i EU-samarbetet, och för att underlätta handel förutsätts givetvis också att de personer som utför arbete så lätt som möjligt kan ta sig över gränserna. Som står att finna på EU-kommissionens hemsida gäller fri rörighet för personer som:

1) Är EU-medborgare och arbetssökande (EU-medborgare får på vissa grunder flytta till ett annat EU-land för att söka arbete).

2) Är EU-medborgare och arbetar i ett annat EU-land.

3) Är EU-medborgare och flyttar tillbaka hem efter att ha arbetat i ett annat EU-land.

4) Familjemedlemmar till ovan stående.

Definitionen av arbete är enligt traditionella nationalekonomiska termer den mänskliga verksamhet som bidrar till produktionen av nyttigheter. Vidare är definitionen av en entreprenör enligt Nationalencyklopedin som följer:

”Företagsam person som skapar nytt användarvärde. En entreprenör kan agera inom affärsvärlden med att skapa nya varor och/eller tjänster, t.ex. nya råvarukällor, nya distributionsvägar eller en ny organisation av affärsverksamheten. Entreprenören kan även agera inom den offentliga sektorn med att bl.a. förnya skola, sjukvård eller politik. Slutligen kan en sådan person skapa nya ideella verksamheter som inte primärt styrs av marknadsregler eller offentliga krav.”

Åke Pilblad, du får gärna förtydliga hur du menar att de tiggare som sitter med en mugg och vill ha pengar av förbipasserande stämmer in på ovanstående. I min bok är de vare sig arbetande, arbetssökande (de söker sannolikt inte särskilt många jobb), entreprenörer eller större hjältar än någon annan gemene svensk som sliter häcken av sig på Volvo fem dagar i veckan, 47 veckor om året.

Med avseende på svenskar i USA så satt de knappast på gatan och tiggde.

Med vänlig hälsning:

Fredrik Thool

Skövde (Uppsala)

1) Är EU-medborgare och arbetssökande (EU-medborgare får på vissa grunder flytta till ett annat EU-land för att söka arbete).

2) Är EU-medborgare och arbetar i ett annat EU-land.

3) Är EU-medborgare och flyttar tillbaka hem efter att ha arbetat i ett annat EU-land.

4) Familjemedlemmar till ovan stående.

Definitionen av arbete är enligt traditionella nationalekonomiska termer den mänskliga verksamhet som bidrar till produktionen av nyttigheter. Vidare är definitionen av en entreprenör enligt Nationalencyklopedin som följer:

”Företagsam person som skapar nytt användarvärde. En entreprenör kan agera inom affärsvärlden med att skapa nya varor och/eller tjänster, t.ex. nya råvarukällor, nya distributionsvägar eller en ny organisation av affärsverksamheten. Entreprenören kan även agera inom den offentliga sektorn med att bl.a. förnya skola, sjukvård eller politik. Slutligen kan en sådan person skapa nya ideella verksamheter som inte primärt styrs av marknadsregler eller offentliga krav.”

Åke Pilblad, du får gärna förtydliga hur du menar att de tiggare som sitter med en mugg och vill ha pengar av förbipasserande stämmer in på ovanstående. I min bok är de vare sig arbetande, arbetssökande (de söker sannolikt inte särskilt många jobb), entreprenörer eller större hjältar än någon annan gemene svensk som sliter häcken av sig på Volvo fem dagar i veckan, 47 veckor om året.

Med avseende på svenskar i USA så satt de knappast på gatan och tiggde.

Med vänlig hälsning:

Fredrik Thool

Skövde (Uppsala)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.