12 mar 2015 06:01

12 mar 2015 06:01

Därför har många invandrare en negativ bild av polisen

DIKTATURER.

Polisens uppdrag ser inte likadant ut över hela världen. Det är en orsak till att många nya invandrare har en negativ bild av polisen.

Polisen ska stoppa brott och skydda människor från brott och kriminella händelser. Men i diktaturer, som de flesta av oss invandrare kommer ifrån, är polisen något helt annat än i Sverige.

Om jag berättar om mitt lands polis så är det en organisation som jobbar för en speciell person eller parti mot medborgarna. De gör precis som partiet säger, de tänker precis som partiet tänker och de gör precis som makten säger. Makten är en person eller ett parti.

För oss som har bott en stor del av våra liv i en diktatur är det inte så lätt att förstå varför vi har polisen i stan eller på landet.

Jag kan ge Iran som exempel. Iran har blivit ett stort fängelse på grund av regimens politik och med hjälp av poliser. I Iran har polisen full kontroll över alla. De tycker att de har rätt att avlyssna våra samtal i telefon, registrera vad vi gör (vart vi går, reser, åker), vad vi jobbar med, med vem vi jobbar och det viktigaste: vad vi tror och vilken religion vi tror på.

Från förskolan till universitetet ska vi bara lära oss det makten tycker är det rätta. De ändrar på historien som det passar dem. De kan tvinga alla att göra vad de vill. Regimen kan kontrollera folket med hjälp av polisen. Det är regimen som bestämmer och polisen avrättar personer framför folket.

Med den bakgrunden så är det inte så konstigt att många invandrare är tveksamma till polisen.

Ni svenskar som har bott hela livet i ett demokratiskt land har svårt att förstå vad jag menar, men det är sant.

Mansour Bazyan

Polisen ska stoppa brott och skydda människor från brott och kriminella händelser. Men i diktaturer, som de flesta av oss invandrare kommer ifrån, är polisen något helt annat än i Sverige.

Om jag berättar om mitt lands polis så är det en organisation som jobbar för en speciell person eller parti mot medborgarna. De gör precis som partiet säger, de tänker precis som partiet tänker och de gör precis som makten säger. Makten är en person eller ett parti.

För oss som har bott en stor del av våra liv i en diktatur är det inte så lätt att förstå varför vi har polisen i stan eller på landet.

Jag kan ge Iran som exempel. Iran har blivit ett stort fängelse på grund av regimens politik och med hjälp av poliser. I Iran har polisen full kontroll över alla. De tycker att de har rätt att avlyssna våra samtal i telefon, registrera vad vi gör (vart vi går, reser, åker), vad vi jobbar med, med vem vi jobbar och det viktigaste: vad vi tror och vilken religion vi tror på.

Från förskolan till universitetet ska vi bara lära oss det makten tycker är det rätta. De ändrar på historien som det passar dem. De kan tvinga alla att göra vad de vill. Regimen kan kontrollera folket med hjälp av polisen. Det är regimen som bestämmer och polisen avrättar personer framför folket.

Med den bakgrunden så är det inte så konstigt att många invandrare är tveksamma till polisen.

Ni svenskar som har bott hela livet i ett demokratiskt land har svårt att förstå vad jag menar, men det är sant.

Mansour Bazyan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.