12 mar 2015 06:00

12 mar 2015 06:00

Päls hör hemma på stenåldern

DJURSKYDD.

Plågas. På stenåldern gav sig våra förfäder ut på jakt av djur i skog och på fält. De var tvungna att bära djurs hudar och päls för att inte frysa ihjäl under de bistra vintrarna. Kylan kan fortfarande vara bitande under den mörka årstiden. Men lyckligtvis behöver vi inte längre gå ut i skogen för att ta livet av någon för att hålla oss varma. I dag används päls framför allt i ett dekorativt syfte.

En annan skillnad från stenåldern är att djuren som blir päls i Sverige i dag plågas hela livet. Minkar i Sverige tillbringar hela sina liv i en bur så liten att de knappt kan ta ett steg förrän de når gallret. Men det måste inte vara så. Vi kan vara båda moderiktiga och varma utan att djur plågas och dödas. Vi kan säga nej till stenålderskläder.

Ett djurs hår och hud hör hemma på dess egen kropp, inte runt halsen på en människa.

Martin Smedjeback

En annan skillnad från stenåldern är att djuren som blir päls i Sverige i dag plågas hela livet. Minkar i Sverige tillbringar hela sina liv i en bur så liten att de knappt kan ta ett steg förrän de når gallret. Men det måste inte vara så. Vi kan vara båda moderiktiga och varma utan att djur plågas och dödas. Vi kan säga nej till stenålderskläder.

Ett djurs hår och hud hör hemma på dess egen kropp, inte runt halsen på en människa.

Martin Smedjeback

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.