12 mar 2015 06:00

12 mar 2015 06:00

SD motarbetar alla försök till jämställdhet

JÄMSTÄLLDHET.

Kvinnor får skulden. Söndagen den 8 mars deltog jag tillsammans med många andra engagerade människor vid utmanandet av internationella kvinnodagen på Nyeport. Kvinnodagen, en dag som egentligen aldrig ska behöva finnas. Men i dagens Sverige är kvinnodagen viktigare än någonsin tidigare, de förut så starka jämlikhetens vindar har slutat blåsa och utvecklingen stannat upp eller börjat gå tillbaka. Varför är vi nu bara det fjärde mest jämställda landet när vi förut var det land som alla tog efter och såg upp till?

I en debatt om kvotering som hölls i P4 Skaraborg mellan Carina Ohlsson (S) och Hannyah Jörtoft (SD), förklarar Hannay att ”Vi lever i ett av världens mest jämställda länder, vi (kvinnor) har rätt att rösta, vi är myndiga, vi får ha politiska ämbeten.”

Är det den allmänna uppfattningen Sverigedemokraterna har om vad som är jämställdhet mellan kön, att kvinnor får bestämma över sig själva och har rätt att rösta? Eller är uppfattningen ”kvinnor ska inte gnälla så mycket” och ”vad är min roll i det hela, vad är mitt ansvar i det hela, att jag är förtryckt”, som Anna Hagwall (SD) förklarade problemet med mäns våld mot kvinnor i nära relationer?

Så varför är vi då i Sverige bara fjärde mest jämställda landet i världen eller näst sämst i Norden? En av anledningarna skulle mycket väl kunna vara att ett så stort parti som Sverigedemokraterna motarbetar alla försök till jämställdhet mellan kön genom att de försöker cementera kvinnors roll i hemmet. Det medan deras förtroendevalda lägger skulden på slagna kvinnor och uppmanar andra kvinnor att nöja sig med vad de har.

Adam Stensson (S)

I en debatt om kvotering som hölls i P4 Skaraborg mellan Carina Ohlsson (S) och Hannyah Jörtoft (SD), förklarar Hannay att ”Vi lever i ett av världens mest jämställda länder, vi (kvinnor) har rätt att rösta, vi är myndiga, vi får ha politiska ämbeten.”

Är det den allmänna uppfattningen Sverigedemokraterna har om vad som är jämställdhet mellan kön, att kvinnor får bestämma över sig själva och har rätt att rösta? Eller är uppfattningen ”kvinnor ska inte gnälla så mycket” och ”vad är min roll i det hela, vad är mitt ansvar i det hela, att jag är förtryckt”, som Anna Hagwall (SD) förklarade problemet med mäns våld mot kvinnor i nära relationer?

Så varför är vi då i Sverige bara fjärde mest jämställda landet i världen eller näst sämst i Norden? En av anledningarna skulle mycket väl kunna vara att ett så stort parti som Sverigedemokraterna motarbetar alla försök till jämställdhet mellan kön genom att de försöker cementera kvinnors roll i hemmet. Det medan deras förtroendevalda lägger skulden på slagna kvinnor och uppmanar andra kvinnor att nöja sig med vad de har.

Adam Stensson (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.