16 mar 2015 06:01

16 mar 2015 06:01

Insekter – framtidens livsmedel

Som en lösning på många av de problem mänskligheten står inför bör vi lägga fördomarna åt sidan och börja inkorporera insekter i vår kost.

Högt näringsvärde, effektivare livsmedelsproduktion och minskad vattenkonsumtion är bara några av anledningarna till varför den här formen av livsmedel är bättre än många andra proteinkällor.

Allt fler personer trängs på vår planet. Dessvärre har vi bara en begränsad mängd yta och resurser, och i takt med att fler och fler människor föds kommer de resurserna sakta men säkert att sina, vilket i slutändan kommer leda till svält, vattenbrist och följaktligen konflikter.

Samtidigt äter vi mer kött än någonsin, problemet med det är dels att produktion av kött, särskilt boskap, kräver enorma mängder hektar och vatten. Som om inte det vore nog pekar allt fler studier på hälsoriskerna med ett för högt intag av rött kött, för att inte tala om utsläppen av växthusgaser djuruppfödning bidrar med. En integration av insekter kan vara lösningen på problemet. Insekter och småkryp förtjänar en plats på matbordet, och anledningarna till det är många.

Till att börja med kräver insektsproduktion förhållandevis små ytor, ett kilo syrsor behöver exempelvis en yta på 15 kvadratmeter. Som en jämförelse fordrar samma mängd kycklingkött 64 kvadratmeter och nötkött nästan 200 kvadratmeter mark.

Även den enskilda individen tjänar mycket på att integrera insekter i kosten då det innebär många hälsofördelar. Enligt en studie gjord av en livsmedelsorganisation i USA innehåller insekter väsentliga mängder vitaminer och mineraler, samtidigt som de har ett högt proteininnehåll, i många fall högre än andra former av kött. Dessutom är de antingen väldigt fettsnåla, eller fullspäckade med nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror.

Den kanske största skillnaden mellan insekter andra animaliska produkter är dock vattenkonsumtionen. Vi vistas i en värld där nästan 750 miljoner människor är utan rent dricksvatten. Att vi då använder över 1500 liter vatten för att framställa nog med nötkött till en enda hamburgare kan närmast beskrivas som en moralisk härdsmälta. Samma mängd insekter behöver å andra sidan knappt en deciliter vatten, eftersom de får i sig tillräckligt med vatten från maten de äter.

Det kan tyckas både onaturligt och till och med motbjudande med den här sortens matvanor, men tänk på att kostvanor i grund och botten är något subjektivt som ändras med tiden. Faktum är att ungefär 2 miljarder människor äter insekter regelbundet, framför allt i Afrika och Sydostasien. Oavsett vad kan ökad insektskonsumtion förändra vårt samhälle på så många och positiva sätt att motargumentet att det eventuellt skulle anses äckligt väger väldigt lätt i jämförelse.

Claes Henriksson

Högt näringsvärde, effektivare livsmedelsproduktion och minskad vattenkonsumtion är bara några av anledningarna till varför den här formen av livsmedel är bättre än många andra proteinkällor.

Allt fler personer trängs på vår planet. Dessvärre har vi bara en begränsad mängd yta och resurser, och i takt med att fler och fler människor föds kommer de resurserna sakta men säkert att sina, vilket i slutändan kommer leda till svält, vattenbrist och följaktligen konflikter.

Samtidigt äter vi mer kött än någonsin, problemet med det är dels att produktion av kött, särskilt boskap, kräver enorma mängder hektar och vatten. Som om inte det vore nog pekar allt fler studier på hälsoriskerna med ett för högt intag av rött kött, för att inte tala om utsläppen av växthusgaser djuruppfödning bidrar med. En integration av insekter kan vara lösningen på problemet. Insekter och småkryp förtjänar en plats på matbordet, och anledningarna till det är många.

Till att börja med kräver insektsproduktion förhållandevis små ytor, ett kilo syrsor behöver exempelvis en yta på 15 kvadratmeter. Som en jämförelse fordrar samma mängd kycklingkött 64 kvadratmeter och nötkött nästan 200 kvadratmeter mark.

Även den enskilda individen tjänar mycket på att integrera insekter i kosten då det innebär många hälsofördelar. Enligt en studie gjord av en livsmedelsorganisation i USA innehåller insekter väsentliga mängder vitaminer och mineraler, samtidigt som de har ett högt proteininnehåll, i många fall högre än andra former av kött. Dessutom är de antingen väldigt fettsnåla, eller fullspäckade med nyttiga enkel- och fleromättade fettsyror.

Den kanske största skillnaden mellan insekter andra animaliska produkter är dock vattenkonsumtionen. Vi vistas i en värld där nästan 750 miljoner människor är utan rent dricksvatten. Att vi då använder över 1500 liter vatten för att framställa nog med nötkött till en enda hamburgare kan närmast beskrivas som en moralisk härdsmälta. Samma mängd insekter behöver å andra sidan knappt en deciliter vatten, eftersom de får i sig tillräckligt med vatten från maten de äter.

Det kan tyckas både onaturligt och till och med motbjudande med den här sortens matvanor, men tänk på att kostvanor i grund och botten är något subjektivt som ändras med tiden. Faktum är att ungefär 2 miljarder människor äter insekter regelbundet, framför allt i Afrika och Sydostasien. Oavsett vad kan ökad insektskonsumtion förändra vårt samhälle på så många och positiva sätt att motargumentet att det eventuellt skulle anses äckligt väger väldigt lätt i jämförelse.

Claes Henriksson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.