17 mar 2015 06:00

17 mar 2015 06:00

Välgörenhet slipper dubbelbeskattning!

SECOND HAND.

replik. Till finansminister Magdalena Andersson (S) m.fl. i SLA 4/3.

Vad är det finansminister Magdalena Andersson (S) försöker att mörka i SLA den 4 mars? I förra veckan kom beskedet att EU-kommissionen lägger ned ärendet som hotade ideella organisationers second hand-butiker med moms och dubbelbeskattning. Beskedet är logiskt med tanke på det vi hela tiden försökt att säga att det inte finns någon motsvarighet på marknaden till ideella organisationers försäljning av skänkta varor som är begagnade och redan beskattade.

Det betyder att EU nu backat ifrån sin tidigare ståndpunkt att denna försäljning som ideella organisationer bedriver hotat den inre marknaden.

När finansministern skriver att regeringen jobbar för en lösning på momsproblemet borde nu frågan vara enkel att lösa. Det finns sedan i september en motion på riksdagens bord som tydliggör statens naturliga ansvar för att ideella organisationers försäljning av second handvaror i butiker ska vara momsbefriade. Den kan vänsterregeringen ta som sitt förslag redan idag. Vi skänker gärna undertecknads motion ”Ideella organisationers second-handverksamhet” i syfte att snabbt klarlägga för alla de ideella organisationer som sedan i höstas oroat sig.

Vänsterregeringen måste lämna ett entydigt besked nu och inte fortsätta att försöka gömma sig bakom EU. EU-kommissionen har gett besked, nu väntar alla inom de ideella verksamheterna på klartecken från regeringen att kunna fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet som görs varje dag och som hjälper utsatta människor i behov av humanitär hjälp.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Vad är det finansminister Magdalena Andersson (S) försöker att mörka i SLA den 4 mars? I förra veckan kom beskedet att EU-kommissionen lägger ned ärendet som hotade ideella organisationers second hand-butiker med moms och dubbelbeskattning. Beskedet är logiskt med tanke på det vi hela tiden försökt att säga att det inte finns någon motsvarighet på marknaden till ideella organisationers försäljning av skänkta varor som är begagnade och redan beskattade.

Det betyder att EU nu backat ifrån sin tidigare ståndpunkt att denna försäljning som ideella organisationer bedriver hotat den inre marknaden.

När finansministern skriver att regeringen jobbar för en lösning på momsproblemet borde nu frågan vara enkel att lösa. Det finns sedan i september en motion på riksdagens bord som tydliggör statens naturliga ansvar för att ideella organisationers försäljning av second handvaror i butiker ska vara momsbefriade. Den kan vänsterregeringen ta som sitt förslag redan idag. Vi skänker gärna undertecknads motion ”Ideella organisationers second-handverksamhet” i syfte att snabbt klarlägga för alla de ideella organisationer som sedan i höstas oroat sig.

Vänsterregeringen måste lämna ett entydigt besked nu och inte fortsätta att försöka gömma sig bakom EU. EU-kommissionen har gett besked, nu väntar alla inom de ideella verksamheterna på klartecken från regeringen att kunna fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet som görs varje dag och som hjälper utsatta människor i behov av humanitär hjälp.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.