18 mar 2015 06:00

18 mar 2015 06:00

Skövdes skolor lider av bakfylla

Skolan. Det känns som att hela Skövde har en rejäl bakfylla. De senaste årens spikraka utveckling har kommit av sig och i stället vilar ett svajigt töcken över samhället som tar stapplande steg mot köket för att brygga en kopp kaffe. Hela huvudet känns för trångt. Vilket precis är problemet i Skövde.

Är det inte bostäder eller attraktiva lokaler som fattas så är det platser för skolbarnen. Det har varit en följetong de senaste åren. Tidigare har det varit enklare att förklara eftersom staden vuxit snabbt. Men just nu finns det ingenstans att växa heller. Tonårens besvärliga växtvärk är över och har ersatts med bakfylleruset efter den första fyllan. (Minns ni det? Inte jag heller, tack och lov.)

Det gemensamma är inte att Skövde har drabbats av sitt så omtalade storhetsvansinne och tagit några öl för mycket. (Där sprack min fina liknelse.) Tvärtom är det att man inte tagit i tillräckligt i olika projekt. Den höga expansionstakten hade uppenbarligen inte grundats ordentligt så något gick fel redan på förfesten, förmodligen att inte äta tillräckligt mycket inför den. (Så där ja, nu funkar den igen!)

I den ständigt återkommande Vision 2025 står det uttryckligen att människan ska sättas i fokus i planeringen och att människor har olika behov i olika åldrar. Det borde vara självklart kan man tycka. Men att förvandla just den punkten till verklighet är desto krångligare och mycket riktigt är det där som det blivit snedsteg i ruset. Framför allt i skolåldern. Det är förmodligen den allra värsta åldern för kommunen som helhet att ha problem - och för enskilda individer också eftersom det är där den vuxna människan formas.

Inget retar människor så mycket som när deras barn drabbas. Inte ens att en älskad grillkiosk är i fara. Billingskolans ombyggnad blev för liten på två sätt – både måtten för själva skolan och i förhållande till behovet för platser. Två friskolor drog sig ur medan en tredje förhoppningsvis öppnar redan i höst. Den första delen tyder på att kristallkulorna hade en dålig dag när framtiden skulle beskådas. Den andra på att debatten om just friskolor och fritt skolval fått rejält skadliga effekter – inte att valfriheten är något dåligt.

Bakfyllor går över, men det går snabbare och smärtfriare om man sköter sig. Det minst smärtsamma i väntan på nya skolor om tre respektive fyra år torde vara att bygga ut de mest trångbodda skolorna som redan finns. Billingskolan och Käpplunda är väl goda gissningar som startpunkter. (Så kan Billingskolan till sist åtminstone få det antal elever den var tänkt för.) Att fatta panikbeslut för att lösa problemet snabbt kommer bara att göra allting ännu krångligare längre fram.

Att ta en snabb återställare är en farlig metod att bota en bakfylla.

Niclas Lindstrand

Är det inte bostäder eller attraktiva lokaler som fattas så är det platser för skolbarnen. Det har varit en följetong de senaste åren. Tidigare har det varit enklare att förklara eftersom staden vuxit snabbt. Men just nu finns det ingenstans att växa heller. Tonårens besvärliga växtvärk är över och har ersatts med bakfylleruset efter den första fyllan. (Minns ni det? Inte jag heller, tack och lov.)

Det gemensamma är inte att Skövde har drabbats av sitt så omtalade storhetsvansinne och tagit några öl för mycket. (Där sprack min fina liknelse.) Tvärtom är det att man inte tagit i tillräckligt i olika projekt. Den höga expansionstakten hade uppenbarligen inte grundats ordentligt så något gick fel redan på förfesten, förmodligen att inte äta tillräckligt mycket inför den. (Så där ja, nu funkar den igen!)

I den ständigt återkommande Vision 2025 står det uttryckligen att människan ska sättas i fokus i planeringen och att människor har olika behov i olika åldrar. Det borde vara självklart kan man tycka. Men att förvandla just den punkten till verklighet är desto krångligare och mycket riktigt är det där som det blivit snedsteg i ruset. Framför allt i skolåldern. Det är förmodligen den allra värsta åldern för kommunen som helhet att ha problem - och för enskilda individer också eftersom det är där den vuxna människan formas.

Inget retar människor så mycket som när deras barn drabbas. Inte ens att en älskad grillkiosk är i fara. Billingskolans ombyggnad blev för liten på två sätt – både måtten för själva skolan och i förhållande till behovet för platser. Två friskolor drog sig ur medan en tredje förhoppningsvis öppnar redan i höst. Den första delen tyder på att kristallkulorna hade en dålig dag när framtiden skulle beskådas. Den andra på att debatten om just friskolor och fritt skolval fått rejält skadliga effekter – inte att valfriheten är något dåligt.

Bakfyllor går över, men det går snabbare och smärtfriare om man sköter sig. Det minst smärtsamma i väntan på nya skolor om tre respektive fyra år torde vara att bygga ut de mest trångbodda skolorna som redan finns. Billingskolan och Käpplunda är väl goda gissningar som startpunkter. (Så kan Billingskolan till sist åtminstone få det antal elever den var tänkt för.) Att fatta panikbeslut för att lösa problemet snabbt kommer bara att göra allting ännu krångligare längre fram.

Att ta en snabb återställare är en farlig metod att bota en bakfylla.

Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.