26 mar 2015 06:01

26 mar 2015 06:01

Löskokta ägg unikt för Sverige

LIVSMEDEL.

Svenskarna har tur. Att fritt kunna välja hur äggen ska vara kokta är ganska unikt för just svenskproducerade ägg. I de flesta andra EU-länder måste äggen hårdkokas för att minska risken för salmonella.

Svenska folket gillar ägg till frukost. Enligt en konsumentundersökning från Svenska Ägg, äter vi totalt 222 stycken per person och år. Men hur vill vi ha dem?

• 42 procent vill ha krämig gula och fast vita.

• 32 procent vill ha fast gula och vita.

• 25 procent vill ha lös gula och vita.

Så här till påsk äter vi extra mycket ägg. Att kunna äta ägget löskokt är unikt för Sverige. Ägg från svenska gårdar är proppfulla med nyttigheter och fria från salmonella. I Västra Götaland finns 800 000 höns. Ägg innehåller de flesta näringsämnen du behöver för att må bra, och kan dessutom tillagas på många olika sätt.

Under kommande påskvecka äter vi 2 000 ton ägg – dubbelt så många som under en vanlig vecka. Den svenska äggkonsumtionen ligger stadigt på drygt 220 ägg per person och år. Men då är pannkakor och sockerkakor inräknade.

År 1988 fick vi en ny djurskyddslag i Sverige som innebar att den gamla sortens trånga hönsburar måste bort. Omställningen i Sverige är avslutad, vilket innebär att svenska hönor oavsett inhysningsform har tillgång till rede, sittpinnar och sandbad, vilket är unikt i Europa. Inom EU finns också ett sådant beslut men här har producenterna i många länder ännu inte ställt om produktionen.

Äggproduktionen i Sverige uppgår till cirka 100 000 ton per år, vilket är cirka 2 procent av EU:s totala äggproduktion. Av Sveriges cirka 6 miljoner värphöns hålls cirka 40 procent i moderna inredda burar och cirka 60 procent i olika frigående system, varav cirka 6 procent hålls ekologiskt.

Monica Didriksson

vice ordförande LRF Västra Götaland

Svenskarna har tur. Att fritt kunna välja hur äggen ska vara kokta är ganska unikt för just svenskproducerade ägg. I de flesta andra EU-länder måste äggen hårdkokas för att minska risken för salmonella.

Svenska folket gillar ägg till frukost. Enligt en konsumentundersökning från Svenska Ägg, äter vi totalt 222 stycken per person och år. Men hur vill vi ha dem?

• 42 procent vill ha krämig gula och fast vita.

• 32 procent vill ha fast gula och vita.

• 25 procent vill ha lös gula och vita.

Så här till påsk äter vi extra mycket ägg. Att kunna äta ägget löskokt är unikt för Sverige. Ägg från svenska gårdar är proppfulla med nyttigheter och fria från salmonella. I Västra Götaland finns 800 000 höns. Ägg innehåller de flesta näringsämnen du behöver för att må bra, och kan dessutom tillagas på många olika sätt.

Under kommande påskvecka äter vi 2 000 ton ägg – dubbelt så många som under en vanlig vecka. Den svenska äggkonsumtionen ligger stadigt på drygt 220 ägg per person och år. Men då är pannkakor och sockerkakor inräknade.

År 1988 fick vi en ny djurskyddslag i Sverige som innebar att den gamla sortens trånga hönsburar måste bort. Omställningen i Sverige är avslutad, vilket innebär att svenska hönor oavsett inhysningsform har tillgång till rede, sittpinnar och sandbad, vilket är unikt i Europa. Inom EU finns också ett sådant beslut men här har producenterna i många länder ännu inte ställt om produktionen.

Äggproduktionen i Sverige uppgår till cirka 100 000 ton per år, vilket är cirka 2 procent av EU:s totala äggproduktion. Av Sveriges cirka 6 miljoner värphöns hålls cirka 40 procent i moderna inredda burar och cirka 60 procent i olika frigående system, varav cirka 6 procent hålls ekologiskt.

Monica Didriksson

vice ordförande LRF Västra Götaland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.