26 mar 2015 06:00

26 mar 2015 06:00

Röj upp för fåglarna vid Paradissjön

Vi socialdemokrater välkomnar att Boulognersjön äntligen återställs till badsjö. Men för att badsjön ska ha tjänligt vatten och kännas trygg för badgäster behövs det ytterligare åtgärder för att fåglarna ska flytta på sig till bland annat Paradissjön.

Sedan Tovatorpsbäcken dämdes i början av 1990-talet har 100-tals fågelarter observerats i Paradissjön. Tyvärr är det nu enligt fågelklubben nere på dryga 20-talet arter på grund av för mycket vass, igenslamning och för lite underhåll.

Nu behövs ett nytt initiativ och kontakt med försvaret behöver tas.

Sjön skulle med enkla ingrepp och åtgärder bli ett mycket populärt ställe för fåglarna. Vassröjning och upprensning kan vara ett första steg. Att gräva av en av halvöarna till en ö i sjön skulle också försvåra för rovdjur att komma åt ägg och skapa en lugnare häckningsplats.

På så sätt får Segerstorpsborna, östermalmare och andra Skövdebor samt besökare utifrån ett ännu bättre utflyktsmål. Samtidigt som badgästerna vid vår badsjö i Boulogner får det lugnare, renare och snyggare omkring sig.

Därför har Östermalms socialdemokratiska förening skrivit en motion för att kommunen ska ta initiativ med berörda parter och för att säkerställa Paradissjön till ett paradis för fåglar. Motionen behandlas av kommunfullmäktige på måndag.

Östermalms S-förening

genom Anita Andersson och Monica Green

Sedan Tovatorpsbäcken dämdes i början av 1990-talet har 100-tals fågelarter observerats i Paradissjön. Tyvärr är det nu enligt fågelklubben nere på dryga 20-talet arter på grund av för mycket vass, igenslamning och för lite underhåll.

Nu behövs ett nytt initiativ och kontakt med försvaret behöver tas.

Sjön skulle med enkla ingrepp och åtgärder bli ett mycket populärt ställe för fåglarna. Vassröjning och upprensning kan vara ett första steg. Att gräva av en av halvöarna till en ö i sjön skulle också försvåra för rovdjur att komma åt ägg och skapa en lugnare häckningsplats.

På så sätt får Segerstorpsborna, östermalmare och andra Skövdebor samt besökare utifrån ett ännu bättre utflyktsmål. Samtidigt som badgästerna vid vår badsjö i Boulogner får det lugnare, renare och snyggare omkring sig.

Därför har Östermalms socialdemokratiska förening skrivit en motion för att kommunen ska ta initiativ med berörda parter och för att säkerställa Paradissjön till ett paradis för fåglar. Motionen behandlas av kommunfullmäktige på måndag.

Östermalms S-förening

genom Anita Andersson och Monica Green

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.