14 apr 2015 06:00

14 apr 2015 06:00

Låga hyror är bra för medborgarna!

REPLIK.

Mikael Rånes, före detta fastighetsskötare i Skövdebostäder, uttalar sig med stor tvärsäkerhet i SLA, angående Skövdebostäders ägardirektiv. Skrivningen visar entydigt att Rånes inte har en aning om vad han talar om, okunnigt svammel rakt igenom.

Ett större problem är högermajoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott Katarina Jonsson (M), Leif Walterum (C) samt Ulla-Britt Hagström FP). De vill skada Skövdes allmännyttiga bostadsföretag, oklart varför, är det möjligen av ideologiska skäl?

Beträffande subventioner, så är det boende i villa eller bostadsrätt som är kraftigt subventionerat. Som ett arv efter åtta år med en högerallians har vi subventioner i form av rot och rut samt ränteavdrag, riktade till villor och bostadsrätter och som inte kan utnyttjas av boende i hyresbostäder. Dessutom kräver det lokala högerstyret i Skövde att Skövdebostäder skall ha ett överskott på 4–6 procent på värderat kapital. Märk väl, inte på investerat kapital utan inklusive inflation och spekulationsvärde. Detta sammantaget fördyrar boende i hyresrätt kraftigt och det är naturligtvis avsikten.

Problemet i Skövde är att högeralliansen kan styra efter eget gottfinnande. Man ser inte tillgång på bostad som en mänsklig rättighet utan som ett lämpligt objekt för spekulation, där kapitalägare uppmuntras att tjäna pengar på pengar. I SLA 8 april försöker man försvara sina åsikter, men det enda argumentet, som dessutom är helt felaktigt, är att försäljning kan frigöra kapital att användas till nybyggen.

Tillgång på kapital är inget problem för Skövdebostäder men höga byggkostnader är däremot ett reellt problem. Ett annat problem är att ägaren vill finansiera flygplatsen och Next Skövde med pengar från Skövdebostäders hyresgäster.

Varför tvinga Skövdebostäder att börja konkurrera även med bostadsrätter, då blir ju de svaga fastighetsägarna ännu ledsnare? De som inte klarar konkurrens utan politisk hjälp.

Ägardirektivet för Skövdebostäder bör placeras där det hör hemma, nämligen i soptunnan.

Låt Skövdebostäder bygga de hyresrätter som behövs utan begränsningar och till rimliga priser, vi har fortfarande cirka 16 000 personer i kö till en hyresrätt. Var rädd om Skövdes egen guldhöna som värper guldägg.

Bernt Blomgren

styrelseledamot i Skövdebostäder

Mikael Rånes, före detta fastighetsskötare i Skövdebostäder, uttalar sig med stor tvärsäkerhet i SLA, angående Skövdebostäders ägardirektiv. Skrivningen visar entydigt att Rånes inte har en aning om vad han talar om, okunnigt svammel rakt igenom.

Ett större problem är högermajoriteten i kommunstyrelsens arbetsutskott Katarina Jonsson (M), Leif Walterum (C) samt Ulla-Britt Hagström FP). De vill skada Skövdes allmännyttiga bostadsföretag, oklart varför, är det möjligen av ideologiska skäl?

Beträffande subventioner, så är det boende i villa eller bostadsrätt som är kraftigt subventionerat. Som ett arv efter åtta år med en högerallians har vi subventioner i form av rot och rut samt ränteavdrag, riktade till villor och bostadsrätter och som inte kan utnyttjas av boende i hyresbostäder. Dessutom kräver det lokala högerstyret i Skövde att Skövdebostäder skall ha ett överskott på 4–6 procent på värderat kapital. Märk väl, inte på investerat kapital utan inklusive inflation och spekulationsvärde. Detta sammantaget fördyrar boende i hyresrätt kraftigt och det är naturligtvis avsikten.

Problemet i Skövde är att högeralliansen kan styra efter eget gottfinnande. Man ser inte tillgång på bostad som en mänsklig rättighet utan som ett lämpligt objekt för spekulation, där kapitalägare uppmuntras att tjäna pengar på pengar. I SLA 8 april försöker man försvara sina åsikter, men det enda argumentet, som dessutom är helt felaktigt, är att försäljning kan frigöra kapital att användas till nybyggen.

Tillgång på kapital är inget problem för Skövdebostäder men höga byggkostnader är däremot ett reellt problem. Ett annat problem är att ägaren vill finansiera flygplatsen och Next Skövde med pengar från Skövdebostäders hyresgäster.

Varför tvinga Skövdebostäder att börja konkurrera även med bostadsrätter, då blir ju de svaga fastighetsägarna ännu ledsnare? De som inte klarar konkurrens utan politisk hjälp.

Ägardirektivet för Skövdebostäder bör placeras där det hör hemma, nämligen i soptunnan.

Låt Skövdebostäder bygga de hyresrätter som behövs utan begränsningar och till rimliga priser, vi har fortfarande cirka 16 000 personer i kö till en hyresrätt. Var rädd om Skövdes egen guldhöna som värper guldägg.

Bernt Blomgren

styrelseledamot i Skövdebostäder

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.