23 apr 2015 06:00

23 apr 2015 06:00

Grundläggande värden bör gälla även för SD-nämndemän

Debatt.:

Nämndemannasystemet har en lång tradition i Sverige och är väldigt betydelsefull för rättsapparaten. Vi har över 8 000 nämndemän i Sverige, dessa nomineras av politiska partier. Nämndemannasystemet innebär bl.a. att allmänheten får insyn i den dömande verksamheten.

Expressen och Researchgruppen som tidigare samarbetat med bl.a. TV4 och Sveriges Television har granskat drygt 6 000 personer som valts till nämndemän. Man har identifierat nämndemän från Sverigedemokraterna som skrivit nedsättande och hatiskt om invandrare och flyktingar på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Dessa sajter beskrivs av traditionell och välrenommerad media som hatsidor med klara främlingsfientliga inslag.

Man har i granskningen lyft fram flera exempel, t.ex. har en nämndeman från SD som dömer i migrationsmål i Göteborg åsikten att ensamkommande flyktingbarn är ”parasiter” och att ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli”. Ett annat exempel från en SD-nämndeman som dömer i Södertörns tingsrätt och skriver ” Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!” Ett tredje exempel är en nämndeman från SD i Värmlands tingsrätt som ställer frågan ”Jag undrar om Reinfeldt skulle känna lika stor nyfikenhet om hans egen dotter blev våldtagen av ett gäng muslimer?”. Detta är några av de fall som Expressen har publicerat där SD-nämndemän på hatsajter har utryckt sig rasistiskt eller främlingsfientligt.

Om man uttalar åsikter som har en rasistisk eller en klart främlingsfientlig karaktär så kan förtroendet för den dömande verksamheten i våra domstolar klart försämras. Att människor har olika ståndpunkter är naturligt, den här typen av värderingar säger dock en hel del om vilken människosyn man har, och att man inte ställer upp på principen om alla människors lika värde. Människor som kommer till domstolen ska känna fullt ut att de får sin sak prövad på ett rättvist sätt, oavsett vilket land de kommer ifrån, vilken kultur de har, eller vilken religion de bekänner sig till. Detta är grundläggande principer för en demokrati och ett rättssamhälle, dessa principer bör även nämndemän som har nominerats av Sverigedemokraterna känna till och ställa upp på.

Adam Frändelid

Roy Wallin

Lehna Ljung

Benny Åhlander

nämndemän vid Vänersborgs tingsrätt

Marika Isetorp

Peter Trollgärde

nämndemän vid förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen i Göteborg

Nämndemannasystemet har en lång tradition i Sverige och är väldigt betydelsefull för rättsapparaten. Vi har över 8 000 nämndemän i Sverige, dessa nomineras av politiska partier. Nämndemannasystemet innebär bl.a. att allmänheten får insyn i den dömande verksamheten.

Expressen och Researchgruppen som tidigare samarbetat med bl.a. TV4 och Sveriges Television har granskat drygt 6 000 personer som valts till nämndemän. Man har identifierat nämndemän från Sverigedemokraterna som skrivit nedsättande och hatiskt om invandrare och flyktingar på sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria tider. Dessa sajter beskrivs av traditionell och välrenommerad media som hatsidor med klara främlingsfientliga inslag.

Man har i granskningen lyft fram flera exempel, t.ex. har en nämndeman från SD som dömer i migrationsmål i Göteborg åsikten att ensamkommande flyktingbarn är ”parasiter” och att ”Sverige är ett land med vit befolkning, och så ska det förbli”. Ett annat exempel från en SD-nämndeman som dömer i Södertörns tingsrätt och skriver ” Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!” Ett tredje exempel är en nämndeman från SD i Värmlands tingsrätt som ställer frågan ”Jag undrar om Reinfeldt skulle känna lika stor nyfikenhet om hans egen dotter blev våldtagen av ett gäng muslimer?”. Detta är några av de fall som Expressen har publicerat där SD-nämndemän på hatsajter har utryckt sig rasistiskt eller främlingsfientligt.

Om man uttalar åsikter som har en rasistisk eller en klart främlingsfientlig karaktär så kan förtroendet för den dömande verksamheten i våra domstolar klart försämras. Att människor har olika ståndpunkter är naturligt, den här typen av värderingar säger dock en hel del om vilken människosyn man har, och att man inte ställer upp på principen om alla människors lika värde. Människor som kommer till domstolen ska känna fullt ut att de får sin sak prövad på ett rättvist sätt, oavsett vilket land de kommer ifrån, vilken kultur de har, eller vilken religion de bekänner sig till. Detta är grundläggande principer för en demokrati och ett rättssamhälle, dessa principer bör även nämndemän som har nominerats av Sverigedemokraterna känna till och ställa upp på.

Adam Frändelid

Roy Wallin

Lehna Ljung

Benny Åhlander

nämndemän vid Vänersborgs tingsrätt

Marika Isetorp

Peter Trollgärde

nämndemän vid förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen i Göteborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.