23 apr 2015 06:00

27 apr 2015 15:29

Varför ser samhället ut som det gör?

FAS 3.

I torsdags hade vi på min Fas 3-plats en som varit arbetsgivare och talade med oss. Han beskrev vår situation som en rondell som vi åkte runt i vänstervarv i och inte kom ur. Han talade om att det krävdes betyg för att hitta högersvängen ut ur rondellen. Han förklarade för oss att vi måste lära oss att sälja oss själva för att kunna ta oss in på arbetsmarknaden.

Efter hans genomgång fick vi möjlighet att var och en simulera en anställningsintervju med honom. Jag var den förste som fick ett enskilt samtal med honom. Jag gick in och berättade mitt livs historia för honom. Han sade till mig att jag var en unik och ovanlig person. Samtalet slutade med att han sade till mig att jag hade för mycket kompetens och han inte kunde hjälpa mig. Han förklarade för mig att om jag ville ha ett jobb skulle jag vara tvungen att korta ned mitt CV.

I onsdags kväll hamnade jag på en föreläsning på högskolan i Skövde och lyssnade till en jesuitpater och professor i religionsfilosofi. Föreläsningen handlade om förhållandet mellan religion och vetenskap, harmoni eller konflikt. Jag ger er en kort summering vad i skillnaden är: Vetenskap svarar inte på frågan ”varför” – det gör religionen! Utan att vara religiös; är det någon som kan förklara för mig varför samhället ser ut som det gör idag?

Anders Wiberg

Efter hans genomgång fick vi möjlighet att var och en simulera en anställningsintervju med honom. Jag var den förste som fick ett enskilt samtal med honom. Jag gick in och berättade mitt livs historia för honom. Han sade till mig att jag var en unik och ovanlig person. Samtalet slutade med att han sade till mig att jag hade för mycket kompetens och han inte kunde hjälpa mig. Han förklarade för mig att om jag ville ha ett jobb skulle jag vara tvungen att korta ned mitt CV.

I onsdags kväll hamnade jag på en föreläsning på högskolan i Skövde och lyssnade till en jesuitpater och professor i religionsfilosofi. Föreläsningen handlade om förhållandet mellan religion och vetenskap, harmoni eller konflikt. Jag ger er en kort summering vad i skillnaden är: Vetenskap svarar inte på frågan ”varför” – det gör religionen! Utan att vara religiös; är det någon som kan förklara för mig varför samhället ser ut som det gör idag?

Anders Wiberg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.